Оркестр НАОНІ записав нову програму "Гуц and Roll"

Будь-який музичний експеримент НАОНІ - це високоякісні аранжування, високопрофесійне та віртуозне виконання, інноваційна подача, яскраві враження та емоційне захоплення, а до того ж повністю український національний культурний продукт. І нова програма «Гуц and Roll», створена за підтримки Українського культурного фонду, ще раз це стверджує!

«Гуц and Roll» знайомить слухачів з творчістю сучасних українських композиторів та підкреслює світовий рівень вітчизняної інструментальної музики. Програма складається з композицій, створених спеціально для музичного альбому та авторських обробок таких відомих народних пісень, як «Верше мій, верше», «Ой у лузі червона калина», «Шум ліщини». Серед видатних українських композиторів, які взяли участь у проекті та написали нові твори: Ігор Поклад, Андрій Шусть, Юрій Шевченко, Іван Тараненко, Сергій Бедусенко, Ігор Юзюк, Борис Севастьянов, Віктор Дмитренко. Загалом в концертній програмі двадцять одна композиція, вісімнадцять з яких увійшли в альбом, а ще три, які доповнюють відео-версію програми, вже лунали в Музичному фентезі-шоу «Володарі Стихій».

Але програма має і особливу місію. Вона не тільки надає можливість висловитися сучасним українським композиторам, популяризує українську музику та демонструє її розвиток, але і звертається до молоді. Адже важливо не тільки зберегти традиції, але і передати їх, звернути увагу прийдешнього покоління на необхідність усвідомити власну ідентичність, своє коріння. В тому числі для того, щоб розуміти та поважати традиції інших народів світу. Останнім часом молодь виховується в основному на західноєвропейських та американських вокальних зразках. «Гуц and Roll» пропонує виключно інструментальну музику підґрунтям якої є традиційний український мелос та ритміка. Але подає її через зрозумілі для молоді стилі, сучасне звучання. Це динамічна, ритмічна, запальна музика, про що говорить назва проекту, в якій поєднується гуцульський дух, бажання пританцьовувати, тобто гуцати, та стиль життя, якому притаманна внутрішня свобода.

Нова програма у виконанні НАОНІ – це багата звукова палітра, яку прикрашають цимбали, свирілі, коси, зозульки, тилинки та навіть колісна ліра. А звучання таких інноваційних інструментів, як електрокобза та електробандура в поєднанні з гітарними рифами та додатковою ударною секцією Ансамблю ударних інструментів ARS NOVA додає «Гуц and Roll» неповторність та атмосферу музичного шоу . Солісти програми: Тарас Столяр (бандура), Георгій Матвіїв (бандура), Надія Овчарчин (бандура), Володимир Овчарчин (цимбали), Андрій Войчук (цимбали), Георгій Агратіна (свиріль), Юрій Джміль (скрипка), Олександр Шахнюк (скрипка), Даніїл Латун (труба), Олександр Нужда (труба). Також до програми долучилися відомий музикант-експериментатор Микита Рубченко (електрогітара), справжні віртуози Олесь Журавчак (етно-духові: дримба, тилинка, фрілка, сопілка) та Геннадій Боднар (акустична гітара), керівник проекту Gypsy Lyre, в авторському репертуарі якого вдало поєднуються латиноамериканська та європейська музичні культури.

На сьогодні НАОНІ - це бездоганно збалансований ансамбль артистів-віртуозів, кожен з яких професійно володіє кількома музичними інструментами, і, звісно, унікальні народні інструменти, що створюють неповторний тембровий колорит: бандури, цимбали, кобзи, скрипки, басоля, ліра, телинки, зозульки, свиріль, козобас, сурма, козацька труба, бугай, флояра, полтавський ріжок, дуда, дримба, бубон, рубель і качалка, береста та багато інших! Уявіть, як може звучати джаз і сучасний рок на українських народних інструментах, чарівні мелодії на свирілі, музична дуель електокобзи та електробандури, поєднання академічної та електронної музики у незабутніх хітах НАОНІ! А феєричне вогняне шоу на цимбалах в темряві, різноманітні тембральні рішення, що грають абсолютно новими спалахами звуку і призводять глядачів до ейфорії!

У творчому активі колективу:

  • 65 музикантів-віртуозів, відданих музиці та своїй справі
  • більше 50 найменувань традиційних та рідкісних народних інструментів
  • понад 2000 різножанрових творів українських та зарубіжних авторів
  • 7 ансамблевих груп духових та струнних інструментів
  • ансамбль «Троїсті музики» та камерний (класичний) оркестр

Основою концертних програм НАОНІ є народна інструментальна музика всіх регіонів України. Проте це лише частина репертуару, який доповнюють сучасні шедеври української музики, музика народів світу, твори української та світової класики, майстерно оркестровані світові хіти та саундтреки до кінофільмів. Важливо, що значна частина музики відібрана та аранжована, оброблена та навіть написана самим оркестрантами.

 Місія колективу в тому, щоб зберегти традиції, унікальність інструментарію, а звучання рідкісних і традиційних інструментів подати у сучасній манері виконання для різних за віком та музичними вподобаннями людей. А поєднання традиційного звуку та сучасних музичних форм, високоякісні аранжування, високопрофесійне виконання, інноваційна подача нової програми «Гуц and Roll» здатні задовольнити аудиторію самих витончених меломанів та надати поштовх до розвинення музичного смаку тим, хто тільки починає захоплюватись українською інструментальною музикою.