Панель «Human-centered Approach in Smart Cities»

Різні країни розвивають експериментальні розумні міста. Панель «Human-centered Approach in Smart Cities» поєднала представників Польщі, Естонії, Фінляндії, Німеччини та Іспанії. Люди повинні зрозуміти що технології не основне в містах.

75% людей в містах Польщі думають що розумні міста це лише про освіту. Це не зовсім так - це міста з сучасною технологічною медициною, зелені міста з автоматичними системами контролю за екологією та благоустроєм, міста в яких якість життя всіх категорій жителів покращується за рахунок технологій.

Kalasatama – розумний район в Хельсінкі, в якому проживає 25000 та працює 10000. Район будувався з метою залишати жителям більше вільного часу. Місто повинне знайти можливість економити вільний час для жителів. Кожний четвертий з жителів приймає участь у експериментальних дослідженнях.

Керівник проекту смарт-сіті Тарту (100000 жителів) з Естонії наголосив, що є міста які фокусуються на технологіях, а є ті що фокусуються на людях. Великим містам важко сфокусуватися на людях, невеликим простіше. «Розумне місто Тарту – це мова інтелігенції», розумна мова в не залежності від того де ти працюєш. Місто повинне бути зручним для жителів. Тарту намагається створити центр стартапів для Естонії.

Заступник мера міста Варшава наголосив, що зараз в місті реалізується 50 смарт проектів: транспорт, контроль здоров'я людей поважного віку, допомога людям з інклюзією,....

Проектів багато, тому особливо важливо щоб вони враховували реальні потреби жителів. Висновок про необхідність будівництва дитсадків та визначення які напрямки передати на аутсорсинг приймаються на основі BigData.