План вивчення англійської мови: як подолати всі етапи і які ресурси стануть у нагоді

Сьогодні довго розповідати про важливість англійської мови в житті сучасної людини навряд чи має сенс. Люди з раціональним життєвим підходом і так розуміють, що англійська є базовим знанням, яке має опанувати кожен. На превеликий жаль, це розуміння приходить до більшості вже в дорослому віці, тоді як у шкільні роки багато хто не приділяє цій навичці достатньо уваги. І все ж впадати у відчай не потрібно - вивчити англійську можна в будь-якому віці. Особливо, якщо робити наголос на заняття в практиці живого спілкування. Потрібно тільки скласти план майбутніх дій.

Визначення рівня знань

Про що слід подбати, перш ніж складати план вивчення англійської мови - це визначити рівень її знання. Це необхідно для того, щоб окреслити фронт робіт і не витрачати час на вивчення матеріалу, який уже засвоєно. Крім того, перевірка дасть змогу визначити прогалини, яким також не завадить приділити час. Визначити свій поточний рівень можна за допомогою спеціального всебічного тестування, яких зараз багато в інтернеті. Не варто засмучуватися, якщо помилок буде багато. Усі вони будуть усунені протягом навчання.

Джерело: englishprime.ua/kursy-anglijskogo-krivoj-rog/

Постановка мети та визначення термінів

Щоб план для вивчення англійської мови виявився успішним, потрібні терпіння і самодисципліна. Крім того, не зайвою буде неупереджена реакція на вчинення помилок. Їх буде правильніше сприймати не як ворогів, а як своїх союзників.

Але головну роль тут відіграє мета. Без чіткого розуміння, навіщо потрібна англійська мова, навчання, найімовірніше, не вийде довести до кінця. Серйозних мотивацій може бути багато. Наприклад, це:

  • велика кількість подорожей;
  • переїзд за кордон;
  • отримання роботи в іноземній компанії;
  • навчання в закордонному ВНЗ.

Також не завадить визначитися з точною датою, до якої необхідно досягти певного рівня. Це дасть змогу підтримувати прагнення і продовжувати навчання.

Складання графіка занять

Секрет успіху будь-якої справи полягає в плануванні. Приємним бонусом стане формування корисної звички. Але не варто робити помилку багатьох новачків - не потрібно "кидатися на амбразури" і приділяти англійській весь вільний час протягом дня. Як і у випадку з фізичними тренуваннями, починати важливо з малого, поступово збільшуючи навантаження.

Таким чином, достатньо буде почати з 15-30 хвилин на день. Бажано заздалегідь ввести цей пункт у свій розклад. На перших порах не завадить також заручитися підтримкою репетитора, який допоможе з постановкою правильної вимови та пояснить граматичні правила.

Покроковий план вивчення мови

Загалом існує 6 рівнів англійської, і для освоєння кожного потрібна певна кількість часу. Особливу увагу слід приділити початковому рівню, адже це фундамент, без якого подальше ефективне навчання буде неможливим. На самому початку рекомендується займатися з викладачем, доповнюючи уроки самостійним опрацюванням матеріалів.

Надалі, за бажанням, можна буде перейти повністю на самостійне навчання, підібравши для себе підходящу методику. Однак варто врахувати, що потрібно також розвивати всі навички та займатися добором матеріалів, що відповідають рівню, який вивчається. 

Читання і сприйняття на слух

Зайнявшись вивченням закордонної мови в дорослому віці і вже знаючи основні правила читання, слід приділити час сприйняттю англійської мови на слух. Навіть якщо почати доведеться з вивчення алфавіту. Читаючи вголос, можна розвивати ці дві навички одночасно. До плану самостійного вивчення англійської мови можна включити YouTube. На порталі корисно буде пошукати тематичні відео, в яких озвучується алфавіт, програються дитячі віршики та пісеньки, а також найпростіші слова, на кшталт днів тижня або цифр. Такий підхід зможе полегшити правильну постановку вимови. 

Лексика

Паралельно зі слуховим сприйняттям, буде легше запам'ятовувати і базову англійську лексику, яка потрібна для побудови простих речень. Для допомоги можна використовувати електронні словники. Також не зайвим буде скористатися одним із мобільних додатків для вивчення англійської, яких багато в цифрових маркетах. Наприклад, це Duolingo або Lingualeo. Ці програми допоможуть із вивченням нових слів, завдяки візуалізації. До базових знань також належать кольори, тварини, члени сім'ї та займенники.

Граматика

Перш за все, на початковому етапі потрібно ознайомитися з дієсловом to be, почати складати короткі стверджувальні та питальні речення. Для багатьох граматика може здатися нудним і нецікавим елементом навчання. Ось чому важливо підібрати відповідний підручник. Наприклад, для початківців підійде New Round-Up. З ним навчання стане набагато веселішим і цікавішим. Що також є хорошим варіантом для підтримки мотивації.

У проходженні навіть початкового етапу є свої складнощі, тому варто запастися терпінням. При переході на новий рівень у плануванні занять допоможуть відповідні підручники та цифрові матеріали. План вивчення англійської мови абсолютно з нуля можна корегувати вже в процесі, роблячи уклін на пробіли. Але протягом тижня важливо приділяти час кожній із навичок.