Про кібератаки 15 лютого 2022

Позавчора ввечері було зафіксовано DDoS-атаки на Ощадбанк, Приватбанк, портал Дія та ще кілька державних установ. Ощадбанк відновився майже одразу, Приват – за кілька годин, а портал Дія лежав аж до ранку. Тут все логічно: хто як готувався до можливих інцидентів – той так і встояв.

Чи мають ці атаки відношення до російсько-української кібервійни?

Цілком можливо. Їх характер схожий на політично-мотивований. Хоча деяким клієнтам Привата приходили повідомлення про списання 70-80 тисяч гривень кредитних коштів, але сам банк пояснив це «помилками внутрішніх систем» і запевнив, що кошти клієнтів не постраждали.

Але зробити остаточні висновки можна буде лише після публікації результатів розслідування. Нашим вітчизняним кібер-борцунам довіри немає через непрофесіоналізм + схильність брехати + нестримна жага до приховування інформації. Тому особисто я покладаю великі надії на пропозицію допомоги з боку американських фахівців (USAID не пропонувати).

Після атаки NotPetya у червні 2017, команда Cisco Talos прилетіла зі Штатів протягом доби і компанія Медок надала їм повних доступ до постраждалих систем, в результаті вже за пару днів був опублікований технічний звіт.

Чи станеться так цього разу? Сумніваюся. Адже постраждалими є переважно державні установи, а на них розповсюджуються досить жорсткі законодавчі та адміністративні обмеження. Тому, скоріш за все, розслідувати будуть наші вітчизняні СБУ-CERT-UA-кіберполіція.

А у такому випадку технічного звіту можна чекати місяцями, але так і не дочекатися. Як це було у випадку Прикарпаттяобленерго та «кейсу Джо Байдена».

Загалом DDoS-атаки вважаються найнижчою формою життя у світі кібернападу-кіберзахисту. За співвідношенням ціна-яксть це вже давно неефективно. Тому останніми роками DDoS проводять для прикриття, для відволікання уваги. У десятках художніх фільмів організовані злочинці влаштовують якийсь гучний бада-бум у одній частині міста, а поки уся поліція міста кинулася туди – грабують банк у протилежній частині.

Так і з DDoS-ами наразі.

Просто так «спалити» ботнети, щоб на кілька годин заблокувати роботу кількох сайтів? Для чого? Щоби що? Це як влаштовувати фейерверки Джавелінами. Після атаки ботнети «засвітяться» та стануть неефективними, а створювати нові – довго та дорого. Як прикриття більш досконалої атаки – це reasonable, а просто показати «дивись як я можу» - тупо. Хоча дешеві понти кремлівців важко оцінювати логікою здорової людини.

Окремої уваги заслуговує заява Михайла Роль-Кібербезпеки-Перебільшена Федорова.

Я б оцінив її одним словом – «ламер». Повне, тотальне нерозуміння предмету, про який віщаєш публічно.

Які ще «мільйони доларів»? Яке ще «довго готувалася»? Дали команду існуючому ботнету – тай й потому, це кілька секунд “підготовки”. Лютий ламерський треш.

Щоб своєчасно виявити, локалізувати та мінімізувати наслідки DDoS-атаки, потрібно мати або свою власну 24/7-команду, або користуватися послугами зовнішньої анти-DDoS компанії. Останній варіант найбільш вірогідний, але казати при цьому «міністерство відбило» - явна неправда. Та і не відбило, між іншим – мабуть, у анти-DDoS-фірми просто не вистачило ресурсів. А з таким типом атак все прямо пропорційно: чим більше у тебе ресурсів – тим більшій потужності атак ти спроможний протистояти. В українських анти-DDoS компаній ресурс доволі обмежений – бо дорого. А користуватися сервісами типу AWS, Cloudflare чи Azure – державним установам не дозволяє законодавство, бо доведеться анулювати атестат відповідності КСЗІ. Хоча, ось наприклад, МВС України клало на законодавство з прибором: https://cutt.ly/3OMZL7o

А «відбити» «найбільшу за всю історію України» DDoS-атаку госушним воєвакам «вдалося» скоріш за все тому, що атакувальники просто втомилися та виключили рубильник, а DDoS вже досяг якоїсь своєї мети. «О, вже вкрали».

Наостанок наведу кілька шикарних цитат з сюжету ІСТV стосовно стану кібер-захищеності України.

Сюжет вийшов в ефір 12 грудня 2021, приблизно за місяць до першої серії кібератак (14 січня 2022):

Отже, насолоджуємося:

«Після масштабних кібератак з боку росії Україна значно підсилила свій віртуальний фронт…»

«..Якщо на якийсь стратегічний об’єкт почнеться атака, це побачать ось тут – в офісі Національного координаційного центру кібербезпеки – фактично український Пентагон…»

«..якщо на якийсь стратегічний обєкт почнеться атака, це побачать тут»

«..Саме звідси плануватимуть контрудар.»

«Лави кіберзахисників активно поповнюються..»

Агов, “український Пентагон”, як ви там, дяді? Бдите? Усі ж атаки побачили, так, нічого не пропустили?

А як ваші поповнені лави кіберзахисників? Вже планують контрудари?

А ну, вжарте їм своїм потужним засіданням НКЦК РНБО, шоб запорєбріки у штани понакладали.

Підкреслити, гармонізувати, ще одну стратегію намалювати, кілька робочих груп створити, обов’язково загадати «високу оцінку міжнародних партнерів реакції українських державних органів на кібератаку” – оце так відповідь буде, русохакери порозбігаються по кущах.

Не забути відповісти чергової обіцянкою створення кібервійськ та ще одними «кібернавчаннями». Не завадить також наголосити на доцільність розширення взаємодії, приватно-державне партнерство та і взагалі всім «підсилити відповідальність»: https://cutt.ly/TOMHIpu

І так, ще одну (а краще кілька) кримінальну справу проти кіберактивістів-волонтерів також було б потужно. В суд подати на противного блогера, як отой дурнуватий заступник міністра. Давайте, не стримуйте себе, бо ж путін нападе, а Захід грошей не дасть.

Хоча стоп.

“Заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Демедюк на «відмінно» оцінив реакцію державної системи кібербезпеки на останню кібератаку.”

Вас вже вдруге за цей рік облили рідким лайном та принизили на весь Світ, а ви називаєте це великою перемогою?

А шо, так можна було? Це дійсно працює?

А давайте так само Олімпіаду виграємо, як футболісти Північній Кореї виграють усі чемпіонати Світу? Просто скажемо, що “насправді все пройшло на відмінно” – та й усіх ділов. Бінго.

За таких критичних самооцінок, в Україні взагалі ніколи не буде національної кібербезпеки.

“Війна —це мир, свобода — це рабство, незнання - сила.” Все по Оруеллу.

Нові атаки я вангував рівно місяць тому:

https://cutt.ly/9OMFJul

https://cutt.ly/HOMGson

Тоді ж вангував точнісінько такі ж самі висновки з атак: Назар, Ігор, Христина, Уляна, Ярослав.

Фактично ж, нові кібератаки запорєбріки здійснюватимуть тоді, коли самі захочуть і коли їм буде вигідно. Тому що можуть, і тому що це легко, майже безперешкодно.

А наостанок вкотре поставлю риторичне питання: який рівень дна дна необхідно пробити, що українська влада почала нарешті займатися справжньою, не імітаційною національною кібербезпекою? Що такого прям жахливого має статися? І чи існує у цьому Світі сила, здатна пробити кілометровий бетон чиновницької профанської самозакоханості?

Навіть не уявляю.

Тому до нових масштабних кібератак. Можливо, через місяць. А може й раніше.