Реакція керівника навчального закладу на дитячу травму

Щодня в Україні травмується 1000 дітей. Дитячий травматизм посідає перше місце з дитячої смертності.

 

Далеко не останнє місце отримання травми – школа, дитсадок, профтехучилища та виші.

Порядок розслідування побутового та кримінального травматизму, права батьків та обов’язки керівництва навчального чи виховного закладу врегульовані Положенні про порядок розслідування нещасних випадків, що сталися під час навчально-виховного процесу, затвердженому наказом Міносвіти. Ви з легкістю можете його знайти в інтернеті.

Нерідко дитячий травматизм стає причиною конфлікту з батьками, що породжує скарги, а інколи і обґрунтовані на учителя чи керівника навчального закладу.

У цій статті хочу розповісти про найчастіші помилки керівника школи і як правильно діяти керівнику навчального закладу, щоб максимально захистити себе, учителя та школу.

  1. Не відкрию таємницю керівнику закладу, що у першу чергу треба з’ясувати характер травми, обставини її заподіяння (в двох словах). Тут ви знайдете рекомендації педагогу, який перший дізнався про травмування дитини.
  2. Переконатися, що дитині надали першу допомогу, якщо це можливо.
  3. Переконатися, що викликали швидку. Якщо Вас запевнили, що немає доцільності викликати швидку – особисто переконайтеся у цьому.
  4. Якщо дитина отримала особливо небезпечну травму або від умисних дій – переконайтеся, що збережена обставини злочину і повідомте поліцію.
  5. Повідомити батьків. Зверніть увагу! Не чекати поки батьки скажуть, що треба викликати швидку – це найчастіша помилка і саме через неї виникають конфлікти. Дивним є те, що нерідко бояться без дозволу батьків викликати швидку, чомусь вважають, що не мають права. Мабуть, у цьому є частка правди Ви не маєте такого права – класний керівник, або інша особа яка виявила травматизм зобов’язані це зробити. Їм не потрібен дозвіл директора або класного керівника.
  6. З’ясувати в який лікувальний заклад направили дитину та направити запит про характер травми.
  7. Про дитячий травматизм кримінального характеру класний керівник зобов’язаний повідомити поліцію та прокуратуру. Краще це зробити цього ж дня, письмово, рекомендованим листом.
  8. Упродовж доби видати наказ про створення комісії з розслідування нещасного випадку у складі не менше 3 осіб – відповідний заступник, відповідальний за охорону праці та представник педколективу. Якщо навчальний заклад має менше ніж 20 працівників, цим питанням займається районне управління/відділ освіти.

Затвердити акт розслідування та забезпечити надсилання примірників, а не їх копій потерпілому; керівнику структурного підрозділу навчального закладу, де стався нещасний випадок; відповідальному з охорони праці; управління освітою; архіву навчального закладу.

Уважне дотримання дорожньої карти дозволить Вам повноцінно захистити Ваші права, знизить ризик надходження скарг та судових позовів. 

Дивіться також