Що потрібно знати про ринок "Столичний"?

Найбільший продовольчий ринок країни "Столичний" вже рік утримується людьми з орбіти колишнього "гаманця" Януковича – Юрія Іванющенка, більш відомого як Юра Єнакієвський. Вже зараз ринок опинився на межі банкрутства, від якого постраждає як держава, так і сотні тисяч підприємців та клієнтів.

"18 лютого 2020 року без повідомлення мого довірителя було проведено збори власників ринку "Столичного", на яких незаконно було змінено директора ринку. В той же день новий директор вивів із рахунку ринку "Столичного" весь прибуток, який було отримано за 2019 рік. Це близько 25 млн грн", – розповів Олег Мусієнко, адвокат компанії "Сучасні ринкові інновації" (співвласник ринку "Столичний").

Лише за перший місяць на посаді новий директор Рустем Абдукадиров загнав ринок у шалені борги та поставив його на межу банкрутства, розповідають експерти. Зокрема, були підписані дві угоди з нікому не відомими одеськими компаніями "Еліт Торг Компані" та "Надія" на постачання металоконструкцій на загальну суму майже 175 млн грн. Товар ринок так і не отримав, але одеські фірми звернулися до господарських судів з позовами щодо стягнення з ринку заборгованості.

Також, 8 квітня 2020 року ринок "Столичний" придбав у ТОВ "Донбаська вугільна компанія" (кінцеві власники – Юрій Іванющенко та Іван Аврамов) сумнівні інвестиційні сертифікати на загальну суму 98 млн грн.

На цьому Абдукадиров не зупинився, розповідають експерти. Восени 2020-го всю операційну діяльність "Столичного" перевели на новостворену компанію "Продовольчий хаб Столичний" – фірму зі статутним капіталом у 10 тис. грн.

Відтак, усього за два місяці на ринок "накинули" майже 300 млн грн фіктивних боргів, забрали усі доходи від операційної діяльності та перевели чи не всі розрахунки в готівку, з якої не сплачуються податки (5 млн грн податкового боргу на 1 грудня 2020 року), а гроші, зокрема, можуть йти на фінансування війни на Донбасі. Вже зараз, колись успішне підприємство, опинилося на межі банкрутства.

На сьогодні у столичних судах – біля 20 справ щодо ринку "Столичний". Активно допомагає Іванющенку та його менеджерам навіть міністр юстиції Денис Малюська та його заступниця Ольга Оніщук, стверджують активісти. У грудні 2020 року акціонери ринку "Столичний" звільнили Рустема Абдукадирова з посади директора, але Денис Малюська оперативно, усього за один день, одноосібно розглянув скаргу Рустема Абдукадирова та поновив його на посаді директора.

Нагадаємо, що у Києві біля ринку “Столичний” за участі НВР «Правий сектор» та ВО «Тризуб» імені Степана Бандери триває безстрокова акція протесту проти фінансування тероризму реальним власником - Юрою Єнакієвським.

Дивіться також