Соціальні послуги в місті Києві: міфи і реальність

На офіційному інтернет-порталі Київської міської державної адміністрації 07 квітня 2021 року заступниця голови КМДА Марина Хонда анонсувала запуск нової соціальної послуги – «Соціальне таксі для осіб з інвалідністю».

Вона зазначила, що Київ – перший в Україні розробив та зареєстрував цю соціальну послугу та запевнила, що подачу пропозицій на конкурс вже завершено і перші автомобілі вийдуть на маршрути вже в травні.

Дійсно, відповідно до наказу Департаменту соціальної політики виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 19.04.2021 № 97 надавачем соціальної послуги – «транспортні послуги» визначено товариство з обмеженою відповідальністю «КАТП-0449».

Обсяг коштів місцевого бюджету для виплати компенсації за надання вказаної соціальної послуги становить 24 648 750,0 гривень. Орієнтовна вартість надання соціальної послуги одній особі – 54 775,0 гривень.

На отримання послуг мають право дорослі та діти з інвалідністю, особи похилого віку, які мають порушення опорно-рухового апарату та які пересуваються за допомогою технічних засобів реабілітації, з психічними та інтелектуальними порушеннями, а також особи із захворюваннями, які не здатні до самостійного пересування та потребують сторонньої допомоги, в тому числі пацієнти з хронічною нирковою недостатністю (потребують гемо- або перитоніального діалізу), інші маломобільні групи з використанням спеціалізованого транспорту з супроводжуючим для осіб, які з об’єктивних (обґрунтованих) причин не можуть скористатись громадським транспортом.

Тобто, самі вразливі верстви населення.

Пані Хонда також зазначила, що спершу на вулиці вийде близько 20 спеціально обладнаних машин. Поступово їх кількість буде збільшуватись.

Слід звернути увагу, що станом на кінець червня вказані вище категорії населення так і не можуть скористатись анонсованою заступницею голови КМДА Мариною Хондою соціальною послугою, а близько 20 спеціально обладнаних машин на вулиці Києва так і не вийшли.

Складається враження, що реформування соціальної сфери відбувається лише на папері, а на офіційному інтернет-порталі Київської міської державної адміністрації висвітлюються лише піар-акції за участю пані Хонди. І чому ця соціальна послуга є новою, якщо 20 соціальних авто вже курсує містом з 2017 року

Дуже хочеться почути правдивий коментар заступниці голови КМДА Марини Хонди що ж насправді відбувається у сфері соціальних послуг.