Цензура Інтернету 2021: глобальна карта обмежень Інтернету

Майже 60 відсотків населення Землі (4,66 мільярда чоловік) користується Інтернетом. Це наше джерело миттєвої інформації, розваг, новин та соціальних взаємодій.

Але де в світі громадяни можуть користуватися рівним і відкритим доступом в інтернет-якщо взагалі це можливо?

У цьому дослідженні ми провели порівняння по країнах, щоб побачити, які країни вводять найжорсткіші обмеження в Інтернеті і де громадяни можуть користуватися найбільшою свободою в Інтернеті. Це включає обмеження або заборони на торренти, порнографію, соціальні мережі та VPN, а також обмеження або жорстку цензуру політичних ЗМІ. Цього року ми також додали обмеження на додатки для обміну повідомленнями / VoIP.

Ми оцінили кожну країну за шістьма критеріями. Кожен з них коштує двох очок, крім додатків для обміну повідомленнями/VoIP, які коштують одне (це пов'язано з тим, що багато країн забороняють або обмежують певні програми, але дозволяють ті, які управляються урядом/постачальниками телекомунікаційних послуг всередині країни). Країна отримує один бал, якщо торренти, порнографія, ЗМІ, соціальні мережі, VPN, додатки для обміну повідомленнями/VoIP — обмежені, але доступні, і два бали, якщо повністю заборонені. Чим вище оцінка, тим більше цензура.

Країни з найбільш цензурованим інтернетом

Північна Корея та Китай (11/11) – жодне дослідження онлайн-цензури не була б повним без цих країн на перших місцях. Немає нічого, що жоден з цих країн не піддала б жорсткій цензурі завдяки свому жорсткому контролю за Інтернетом. Користувачі не можуть користуватися західними соціальними мережами, дивитися порно, використовувати торренти або VPN*. Всі політично-орієнтовані ЗМІ в країні піддаються жорсткій цензурі і знаходяться під впливом уряду. Обидві країни обмежили закордонні месенджери, змушуючи жителів використовувати ті, які були створені (і, ймовірно, контролюються) всередині країни, наприклад, WeChat в Китаї. WeChat не тільки не має повного шифрування, у додатку також є бекдори, які дозволяють третім особам отримувати доступ до повідомлень.

Іран (10/11): Іран блокує VPN (дозволені ті, що схвалені урядом, що робить їх майже марними), але не повністю забороняє торренти. Порнографія також заборонена, а соціальні мережі піддаються все більшим обмеженням. Twitter, Facebook і YouTube заблоковані. Багато додатків для обміну повідомленнями також заборонені, і влада пропонує в якості альтернативи вітчизняні Додатки і сервіси. Політичні ЗМІ піддаються жорсткій цензурі.

Білорусь, Катар, Сирія, Таїланд, Туркменістан і ОАЕ (8/11): Туркменістан, Білорусь і ОАЕ увійшли в нашу категорію "найгірших країн" в 2020 році. Але цього року до них приєдналися Катар, Сирія і Таїланд. Всі ці країни забороняють порнографію, піддають жорсткій цензурі політичні ЗМІ, обмежують соціальні мережі (заборони також спостерігалися в Туркменістані) і обмежують використання VPN. У Таїланді спостерігалося найбільше зростання цензури, включаючи введення заборони на онлайн-порно, в результаті якого було закрито 190 сайтів для дорослих. Це включало Pornhub (який увійшов до числа 20 найбільш відвідуваних веб-сайтів в країні в 2019 році).

* Незважаючи на те, що VPN технічно заблоковані, деякі з них все ще працюють у Китаї. Те ж саме відбувається і з порно-сайтами в багатьох з вищезазначених країн. Багато порно-сайтів створюватимуть "дзеркала", щоб надати доступ людям у країнах з обмеженим доступом, але вони завжди блокуються, як тільки влада дізнається про них.

 

Країни, що посилили цензуру в 2021 році

Якщо ми порівняємо результати по кожній країні з нашого дослідження 2020 року з нашим дослідженням 2021 року, то побачимо, що три країни, схоже, посилили свою цензуру. Одним з них, як ми вже бачили, є Таїланд. У Гвінеї, спостерігалося посилення обмежень на політичні ЗМІ, призупинення або загрози призупинення роботи декількох веб-сайтів під час виборів у жовтні 2020 року, а також обмеження в соціальних мережах протягом цього часу (і напередодні голосування в березні теж).

Однак третя країна, мабуть, взагалы неочікувана. Греція отримала всього один бал у нашому першому дослідженні за обмеження торрентів (що відбувається в кожній вивченій країні). Але в нашому огляді 2021 року вона набирає 3 бали. Це пов'язано з посиленням заходів проти торрентів і обмежень на політичні ЗМІ. "Репортери без кордонів" припустили, що в 2020 році свобода преси знизиться. Засоби масової інформації, які критикували уряд, були обмежені або отримали додаткове податкове навантаження. Громадським телеканалам було наказано не транслювати відео, в якому прем'єр-міністр ігнорував правила ізоляції в лютому 2021 року. Висвітлення кризи біженців було сильно обмежене. А відомий грецький журналіст, що висвітлював кримінальні новини, Гіоргос Караїваз був убитий в квітні 2021 року.

Онлайн-цензура в Європі

  • 18 країн заборонили або закрили сайти з торрентами. Ряд країн також ввели заходи, але поки не блокують веб-сайти (Болгарія, Хорватія, Кіпр, Чеська Республіка, Естонія, Угорщина, Литва, Ліхтенштейн, Люксембург, Мальта, Польща, Словаччина і Словенія). 
  • У той час як сайти з торрентами часто блокуються в Іспанії, правила дозволяють використання торрентів для особистого використання (завантаження для перегляду, але не для розповсюдження).
  • Україна обмежує онлайн-порнографію, в той час як Білорусь і Туреччина повністю забороняють/блокують контент.
  • Політичні ЗМІ обмежені в 12 країнах. Як ми вже бачили, Греція приєдналася до цього списку в цьому році, як і Угорщина та Косово.
  • Дві країни піддають жорсткій цензурі політичні ЗМІ-Білорусь і Туреччина.
  • Жодна європейська країна не блокує або не забороняє соціальні мережі, але п'ять країн обмежують їх. Це Білорусь, Чорногорія, Іспанія, Туреччина та Україна.
  • Туреччина обмежує використання VPN, в той час як Білорусь повністю заборонила їх.
  • Програми для обміну повідомленнями та VoIP не обмежені по всій Європі.

Онлайн-цензура в Північній Америці

  • Канада, Мексика і Сполучені Штати заборонили або закрили сайти з торрентами.
  • Куба-єдина країна, яка обмежує онлайн-порнографію, піддає жорсткій цензурі свої політичні ЗМІ і обмежує VPN.
  • Шість інших країн (Гватемала, Гондурас, Мексика, Нікарагуа, Панама І Сальвадор) мають деякі обмеження в своїх політичних засобах масової інформації. Цього року в США спостерігалося поліпшення в цій галузі, оскільки обмеження на політичні ЗМІ були ослаблені після останніх президентських виборів.
  • На Кубі і в Гондурасі діють обмеження для всіх соціальних мереж.
  • Програми для обміну повідомленнями та VoIP стикаються з обмеженнями в Белізі, Кубі та Мексиці. Куба обмежила доступ до соціальних мереж і WhatsApp після антиурядових протестів. У Мексиці деякі інтернет-провайдери блокують послуги VoIP, в той час як телекомунікаційні провайдери Белізу пропонують свої власні послуги VoIP, забороняючи інші.

Інтернет-цензура в Південній Америці

  • Аргентина-єдина країна, яка активно блокує сайти з торрентами, в той час як Венесуела - єдина, хто обмежує онлайн-порнографію.
  • Політичні ЗМІ обмежені в половині країн (6) Південної Америки, які ми охопили. Вони також піддаються жорсткій цензурі у Венесуелі з наполегливими спробами контролювати новини і змусити замовкнути незалежні ЗМІ.
  • В Еквадорі і Венесуелі діють обмеження щодо соціальних мереж.
  • В даний час в жодній з країн немає обмежень або заборон на використання VPN.
  • Три країни обмежили додатки для обміну повідомленнями / VoIP(Бразилія, Гайана та Венесуела). Крім того, що Додатки VoIP були заборонені найбільшим інтернет-провайдером Бразилії, законопроект погрожував ввести обов'язкове відстеженн особистих повідомленнях (однак на момент написання статті закон не прийнятий).

Онлайн-цензура в Азії

  • 12 азіатських країн заблокували або заборонили сайти з торрентами.
  • Більшість азіатських країн мають обмеження на онлайн-порнографію (40 з 49, які ми розглянули – 82 відсотки), причому 27 з них ввели повну заборону.
  • Політичні ЗМІ також сильно обмежені і піддаються цензурі в Азії. 43 (88 відсотків) охоплених нами країн мають обмеження, причому більшість (28) піддаються жорсткій цензурі.
  • Велике число (32) з цих країн тим чи іншим чином обмежують соціальні мережі. Китай, Іран, Північна Корея і Туркменістан взагалі ввели повні заборони на популярні соціальні мережі.
  • У чотирьох країнах діють повні заборони на використання VPN (Китай, Іран, Ірак і Північна Корея), а ще в 11 вводяться обмеження.
  • Обмеження на обмін повідомленнями і додатки VoIP також є звичайним явищем в Азії, де 13 країн застосовують ту чи іншу форму обмежень. Хоча Росія заборонила Telegram в 2018 році, заборону скасували у 2020 році. Однак, уряд Росії продовжує шукати способи обмежити доступ до веб-сайтів і додатків з-за меж країни.

Онлайн-цензура в Африці

  • Південна Африка-єдина африканська країна, яка активно блокує торренти.
  • 14 африканських країн мають обмеження, коли справа доходить до онлайн-порнографії, причому чотири з них ввели повні заборони (Екваторіальна Гвінея, Еритрея, Танзанія та Уганда). Нові закони в Танзанії визначають порнографію як вид "забороненого контенту".
  • Більшість африканських країн, які ми охопили (43 з 53 - 81 відсоток), обмежують політичні ЗМІ. 11 з них застосовують жорстку цензуру, причому Алжир, Камерун і Чад посилили обмеження за останній рік.
  • 60 відсотків африканських країн, які ми охопили, вводять обмеження щодо соціальних мереж, але тільки одна з них – Еритрея – зайшла так далеко, що постійно блокує доступ до них.
  • Єгипет-єдина країна, яка обмежує використання VPN. Незважаючи на те, що VPN не заборонений законом, веб-сайти та сервери багатьох провайдерів VPN заблоковані.
  • Єгипет також є однією з семи країн, в яких діють обмеження на використання додатків для обміну повідомленнями / VoIP. Решта - Бурунді, Екваторіальна Гвінея, Сьєрра-Леоне, Лівія, Марокко і Туніс.

Онлайн-цензура в Океанії

  • Австралія є єдиною країною, в якій суворо дотримуються заборони/блокування торрентів, і, на пару з Папуа-Новою Гвінеєю, ввела обмеження на онлайн-порнографію. Закон Про австралійську службу мовлення 1992 року забороняє перегляд порнофільмів в Інтернеті, кваліфікуючи це як злочин, що підлягає штрафу. Однак тільки в деяких містах і селищах намагалися встановити повну заборону. Австралійський законопроект про онлайн-контент, який, як очікується, скоро набуде чинності, також загрожує подальшим обмеженням доступу до онлайн-порно в країні.
  • Політичні ЗМІ обмежені на Фіджі, Папуа-Новій Гвінеї, Самоа і Тонзі, але тільки Папуа-Нова Гвінея має можливість обмежувати соціальні мережі за допомогою закону про кіберзлочинність, який був введений в 2016 році.
  • Жодна з країн Океанії не обмежує використання VPN або додатків VoIP / обміну повідомленнями.

Використання онлайн-цензури в 175 країнах

Чи стане онлайн-цензура "нормою"?

Хоча немає нічого дивного в тому, що такі країни, як Китай, Росія і Північна Корея, очолюють цей список, зростаюче число обмежень у багатьох інших країнах викликає серйозну занепокоєність.

Від постійних спроб Австралії заблокувати порнографію до зростаючої ворожнечі у відношенні до політичних ЗМІ в багатьох країнах, в Інтернеті настає все більша несвобода.

На щастя, VPN все ще надають багатьом з нас можливість подорожувати по мережі приватно (і легально). Але, оскільки цензура стає все більш поширеною, все більше і більше країн можуть внести VPN до списку заборон.

Методологія
Щоб з'ясувати, якою мірою кожна країна піддає різні інтернет-ресурси цензурі, ми детально вивчили кожну з них і дізналися, які обмеження, держави накладають на торренти, порнографію, політичні ЗМІ, соціальні мережі, VPN і додатки для обміну повідомленнями/VoIP.

Ми оцінили кожну країну за шістьма критеріями. Кожна з них коштує двох очок, крім додатків для обміну повідомленнями/VoIP, які коштують одне (це пов'язано з тим, що багато країн забороняють або обмежують певні програми, але дозволяють ті, які управляються урядом/постачальниками телекомунікаційних послуг всередині країни). Країна отримує один бал, якщо торренти, порнографія, ЗМІ, соціальні мережі, VPN, додатки для обміну повідомленнями/VoIP — обмежені, але доступні, і два бали, якщо повністю заборонені. Чим вище оцінка - тим більше цензура.

Дослідник даних: Джордж Муді

Джерела
Rsf.org

https://freedomhouse.org/

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Ct1fMxC4URDj1eYBQMOWDedb9L0R1iQK4t8CNiJGrBg/edit?usp=sharing