Вентиляція на кухні: як зробити ефективну систему у квартирі

Кухня – одна з найважливіших локацій у квартирі. Тут ми готуємо, їмо та спілкуємося з близькими, тому рівень комфорту у цій кімнаті тут дуже важливий для родини. Одночасно з тим варто зазначити, що щоденне приготування їжі супроводжується великою кількістю пари, кіптявою та жиром, які, напроти, негативно впливають на якість повітря як у цьому приміщенні, так і у всій домівці. Саме тому витяжна вентиляція для кухні — це дуже важливий компонент створення гарного мікроклімату в оселі й саме про це можна дізнатись за посиланням або нижче у даній статті нижче. 

Сучасна витяжка в інтер'єрі кухні.

Для чого потрібне обладнання кухні, якщо є відтулина для природної вентиляції?

Ця схема дуже часто є неефективною та не може повною мірою усувати підвищену вологість, запахи та забруднення, що виникають під час приготування їжі. Чому так?

  1. Залежність від погодних умов: якщо температура та тиск в домі та на вулиці практично не відрізняються, повітрообмін зупиняється — у такі моменти провітрити оселю буде вкрай важко;
  2. Герметичність будівлі та вікон: якщо немає гарного припливу свіжого повітря принаймні з суміжних кімнат, то будь-яка витяжка буде працювати слабо;
  3. Великі тепловтрати: зимою ми не хочемо провітрювати крізь вікно, бо стає холодно, а влітку — бо збільшується навантаження на кондиціонер. 
  4. Інші неприємності: разом зі свіжим повітрям залітає не пил, алергени, шум, комахи тощо.

Встановлення кухонної витяжки

Монтаж витяжки – важливий етап облаштування кухні, адже від нього залежить комфорт під час приготування їжі та загальна якість повітря у кімнаті. Встановлена прямо над плитою, вона одразу захоплює більшу частину пари, запахів, крапельок олії та не допускає їх подальше розповсюдження кімнатою.

Процес встановлення вентиляційної техніки, зокрема кухонних витяжок, достатньо складний, особливо “майстер” не має досвіду у монтажі побутової техніки. Вибір місця, підводка електрики, обладнання вентиляційних каналів — все це потребує спеціальних знань та досвіду, тому рекомендуємо делегувати ці роботи фахівцям. 

Чи достатньо витяжки над плитою?

Якщо у квартирі обладнано гарний приплив, витяжка над плитою буде ефективно покращувати якість мікроклімату на кухні. Зауважимо, якщо приплив надходить до кухні з сусідньої кімнати, треба залишити щілину під міжкімнатними дверима завширшки 3-4 см для переміщення повітря між приміщеннями.

Якщо припливу недостатньо, навіть найдорожча витяжка не зможе працювати на повну потужність. У цьому випадку треба встановити додаткову припливну вентиляцію на кухні (чи принаймні у сусідньому приміщенні).

Які прилади поліпшують приплив свіжого повітря на кухню?

Тип пристрою

Переваги

Недоліки

Бризер

  • Очищує приплив від пилу та алергенів;
  • Підігріває повітря взимку;
  • Компактний, встановлюється на стіну у невеликий повітропровід.
  • Нагріває повітря за допомогою електроенергії, тому взимку може тратити забагато електроенергії.
  • Монтаж повинен проводити спеціаліст.

Припливний клапан (у вікно або стіну)

  • Це найдешевший прилад;
  • Має максимально простий монтаж та обслуговування;
  • Не потребує електроживлення.
  • Не обігріває припливний потік;
  • Має мінімум доступних функцій.

Побутовий рекуператор

  • Забезпечує приплив та витяжку;
  • Очищує та знезаражує повітря;
  • Використовує тепло витяжного потоку для підігріву свіжого повітря;
  • Знижує тепловтрати;
  • Зменшує навантаження на опалення та кондиціонування.
  • Висока ціна;
  • Потребує професійного монтажу та обслуговування.

 

Вентиляція кухні: вимоги та рекомендації 

  1. При покупці уважно вибирайте тип та потужність витяжки, її габарити, спосіб кріплення та підключення;
  2. Розмістіть витяжку на оптимальній висоті над плитою — вона не повинна заважати приготуванню їжі, але дайте пристрою змогу захоплювати більшість пари та запахів. Відстань від конфорок повинна бути не менше 65-70 см;
  3. Витяжка повинна бути шириною не менше, ніж уся варильна поверхня;
  4. Системи зі зворотним клапаном запобігають виникненню “зворотної тяги”;
  5. Зауважимо, що витяжки з механічним керуванням більш надійні, але сенсорні — додають більшого комфорту та функціональності.
  6. Модель зі спеціальними фільтрами захистять внутрішню поверхню техніки від олійних відкладень. 
  7. Щоб приладдя працювало багато років, обов'язково проводьте регулярну чистку та обслуговування усієї схеми вентиляції.