Вгадай країну за описом

Будь-яка країна має певні ознаки. Наведу вам цікавий, на мою думку, опис державних інститутів однієї країни. Можливо вам вдасться вгадати без підказки про яку країну йде мова.

 

  • За Конституцією це суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава. По факту - приватна власність корпорацій.
  • Нинішня держава побудована за моделлю корпорації, причому такої, де головне слово завжди виявляється за акціонерами. Однак, не маючи відношення до менеджменту, важко зберігати позиції крупного акціонера - можуть «кинути». Тому акціонери іноді - але не обов'язково - одночасно виконують функції менеджерів.
  • Корпоративна структура держави скрадається з кластерів - корпорації, які мало контактують одна з одною, що призводить до дублювання функцій різними частинами системи і, як наслідок, низьку ефективність системи в цілому. Дії корпорацій часто неузгоджені, а конкуренція між ними, що здійснюється поза публічною політикою, нерідко завдає системі шкоду.
  • Відсутність розумного та дієвого розділу повноважень влади і слабкість її інститутів поглиблюються демонтажем або заміною на імітаційні всіх нормально функціонуючих механізмів держави, які покликані охороняти суспільство і саму управлінську систему від невірних рішень. 
  • В країні фактично не існує єдиної державної машини. Є сукупність окремих вузлів, які звично працюють самі на себе. Будь-яка спроба змінити такий режим роботи призводить до збоїв як всередині цих вузлів, так і у взаємодії між ними. Звідси ефект липкою інерційності - не просто колії, а колії на болоті з пробуксовкою.
  • Окремі частини державної машини приватизовані корпораціями - силовими і олігархічними, на чолі яких поставлені маріонетки. Це можуть бути бізнес-корпорації, як державні по статусу, так і формально приватні, але жорстко контрольовані державою, а також державні структури.
  • Президент в країні, інколи менеджер, а інколи і акціонер. Рядові громадяни з цієї схеми вимкнені, для корпорації, що займається отриманням і перерозподілом природної ренти, люди - тягар, за винятком тієї невеликої їх частини, що обслуговує цю машину.
  • Через слабкість державних інститутів в країні процвітає корупція з усіма її наслідками: неформальними зв'язками і домовленостями. Наслідком цього є непублічність і непрозорість. Саме тому у державних органах влади немає запиту на розбудову нормальних взаємин із громадянським суспільством.
  • Серйозною проблемою, яка витікає з таких особливостей системи, є короткий горизонт планування. В силу нестійкості ситуації інвестувати в довгі проекти і реалізовувати стратегічні плани в економіці чи політиці виявляється нераціонально.
  • Проблема управління ускладнюється тим, що нечисленні ключові гравці, які приймають рішення, тримають в запасі готові варіанти від'їзду на Захід, де у них є власність, діти, сім'ї. Вони не відчувають себе довічно пов'язаними ані з системою, ані з країною і поводяться як тимчасові виконавці, або грабіжники.

Вгадали країну? Чи потрібні підказки?

Дивіться також