Відлига у відносинах Греції та Туреччини: цього разу здається серйозно

Коли міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан разом зі своїм грецьким колегою оголосив тиждень тому, що Туреччина та Греція вступили в нову та позитивну еру відносин, багато хто в Афінах висловив недовіру.

Останнім часом ми чули це неодноразово. Будучи сусідами та історичними ворогами у минулому, Туреччина та Греція протягом десятиліть час від часу стикалися зі скандалами, інцидентами, близькими до конфлікту, та періодами співробітництва.

Проте відносини між країнами були дуже близькі до можливої гарячої війни у 2020 році, коли турецькі та грецькі військові кораблі зіткнулися через розбіжності щодо буріння енергетичних ресурсів, пов'язаних із винятковими економічними зонами.

Відносини ще більше зіпсувалися після того, як президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган зустрівся з прем'єр-міністром Греції Кіріакосом Міцотакісом у березні 2020 року в Стамбулі, де обидві сторони вирішили заспокоїти воду перед національними виборами в обох країнах, пообіцявши не використовувати один одного під час кампанії збирання голосів.

Ердоган пізніше відчув себе відданим Міцотакісом у травні минулого року, коли він приєднався до кампанії з відмови у відправленні американських військових літаків до Туреччини під час звернення до Конгресу США.

«Ми прийдемо вночі», — після цього Ердоган почав повторювати щоразу у розмові з Грецією, погрожуючи сусідові вторгненням, хоча вдома йому ніхто не вірив.

Але тепер і турецькі, і грецькі джерела, знайомі з цими відносинами, в унісон кажуть, що вони очікують справжнього прогресу в їх відновленні.

"Коли ми говоримо про прогрес, люди думають, що ми вирішимо все відразу", - цитує Middle East Eye анонімне турецьке джерело.

«Але йдеться більше про нормалізацію відносин, перш ніж ми зможемо говорити про суперечки, які тривали десятиліття».

Туреччина та Греція мають низку проблем: від кордонів територіальних вод до повітряного простору, від виняткових економічних зон до прав меншин.

«Нам треба охолонути, а потім подивимося, ми сповнені надій», - сказав грецьке джерело. «Ми можемо знайти багато сфер співпраці, нам не потрібно говорити про невирішені розбіжності».

Інше грецьке джерело зауважило, що регулярне спілкування вже може стати величезною подією, оскільки кожен грецький військовий офіцер протягом останніх трьох десятиліть прокидається вранці з думкою, що Туреччина може вторгнутися будь-якої хвилини.

"Ми маленька країна, Туреччина - велика країна з великими засобами", - пояснило джерело. «Ми надаємо надто багато значення навіть найменшим речам у Туреччині, які зазвичай нічого не означають».

Обидві сторони мають більше стимулів для відновлення цих розірваних відносин після цьогорічних виборів, на яких обидві країни переобрали своїх правих націоналістичних лідерів.

Багато хто в Афінах вважає Фідана, колишнього главу турецької розвідки, гарною новиною для турецько-грецьких відносин. Фідан відомий своєю проникливістю та довгостроковим поглядом на проблеми.

"Він вирішує проблеми, а не створює їх", - говорить інше турецьке джерело. "Він може грати жорстко, якщо це необхідно, але це не його кращий метод".

Але основною мотивацією для обох сторін є регіональна динаміка, що змінюється.

Два роки тому Анкара відчувала себе оточеною альянсом Греції, Кіпру, Ізраїлю та Єгипту в Східному Середземномор'ї, що підтримується Вашингтоном.

«Це власний витвір Анкари, який не має до нас жодного відношення», — пожартував друге грецьке джерело. "Вони почали битися з усіма".

Тепер Анкара перебуває у найкращій позиції проти Афін. Вона відновила свої зв'язки з Ізраїлем та Єгиптом, а відносини з Вашингтоном, схоже, більш-менш налагодилися після укладання угоди про вступ Швеції до НАТО.

У рамках угоди Туреччина готова отримати десятки F-16 через Конгрес США, а Афіни також отримають винищувачі п'ятого покоління F-35 у тому пакеті.

Туреччина має й інші стимули. Ердоган хоче відновити процес вступу Туреччини до ЄС, щоб залучити західних інвесторів назад. І покращення відносин із Грецією могло б цьому лише допомогти.

"Ми усвідомлюємо, що вирішення невирішених двосторонніх питань, таких як повітряний простір або виняткові економічні зони, займе дуже багато часу, і ми не впевнені, чи зможемо ми коли-небудь це зробити", - сказало перше турецьке джерело.

«Що ми можемо зробити, то це погодитися не погоджуватися з цих питань і заморозити їх. І зупинити ескалацію».

Грецькі джерела погоджуються з цією оцінкою.

"Тоді ми зможемо поговорити про ці питання в майбутньому, після зміцнення довіри", - сказало джерело.

Ось чому міністр закордонних справ Греції Гіоргос Герапетрітіс того тижня оголосив, що рада співпраці високого рівня між країнами відбудеться до кінця 2023 року, це перша подібна зустріч за сім років.

Очікується, що Ердоган і Міцотакіс також зустрінуться в кулуарах засідань Генеральної Асамблеї ООН пізніше цього місяця в Нью-Йорку.