Як отримати надбавку за престижність професії?

Як я писав раніше Постановою КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 11.01.2018 р. № 23 внесено зміни до постанов КМУ «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» від 23.03.2011 р. № 373.

Цією постановою передбачено виплату надбавок освітянам, яких умовно можна поділити на 2 групи: тих, які мають на неї право, починаючи з 1 січня та інших, яким може бути встановлено надбавку з 1 вересня.

Право на встановлення надбавки в розмірі від 20 до 30 відсотків з 1 січня 2018 р. мають:

  1. Керівникам, їх заступникам та вчителі шкіл, в яких апробують концепт "Нова українська школа"
  2. Керівникам і заступникам шкіл, в яких апробують концепт "Нова українська школа" хоча б в одному класі та вчителям цих класів.
  3. Вчителям української мови і літератури шкіл з навчанням мовами національних меншин.

Іншим педагогічним працівникам надбавка в розмірі до 30 відсотків може бути встановлена з 1 вересня 2018 року.

Ключова фраза «може бути встановлено». Тобто може бути встановлено, а може й не бути встановлено.

Фактично питання чи виплачується надбавка чи ні залежить від 4 суб‘єктів – керівника навчального закладу, органу управління освітою, органу місцевого самоврядування та Верховної Ради України.

В різних регіонах ситуація різна.

На численні запити педагогів підготував коротеньку інструкцію яка підкаже Вам алгоритм дій, як боротися з невиплатою (або виплатою надбавки в неповному обсязі).

Інструкція не є досконалою, оскільки в кожній школі, в кожному населеному пункті та органі місцевого самоврядування можуть бути свої особливості, які потребують корегування.

Отже першим етапом є збір інформації. Необхідно з’ясувати чому не виплачується надбавка або виплачується в неповному обсязі, хто винен. Для цього необхідно витребувати від навчального закладу копії документів, щодо формування фонду оплати праці, штатні розписи, інформацію про інші видатки. У органу управління освітою витребовуємо бюджетні запити та інформацію про закладені суми надбавки по конкретній школі та щодо інших навчальних закладів, в органу місцевого самоврядування витребовуємо бюджет на відповідний рік, інформацію про зміни видатків по захищеним та незахищеним статтям бюджетних видатків по освіті.

На наступному етапі встановлюємо, який суб‘єкт заблокував нарахування чи виплату надбавки.

В залежності від суб’єкта пишемо звернення - попередження про виплату надбавки в необхідному розмірі.

У разі відсутності належного реагування – пишемо скарги в зовнішні та внутрівідомчі органи контролю.

При необхідності та наявності підстав подаємо заяву про внесення відомостей до ЄРДР та початок досудового розслідування за фактом невиплати заробітної плати, порушення законодавства про працю, нецільового використання бюджетних коштів, тощо.

Звертаємось до суду про виплату невиплаченої надбавки.

Відповідаючи на часті запитання ?

1. Чи могли би Ви надати безкоштовну правову допомогу щодо невиплати надбавки за престижність професії?

Ні, питання потребує системної кропіткою роботи і у мене немає часу надавати безкоштовну правову допомогу з цих питань, навіть щодо вчинення окремих дій.

2. Чи могли би Ви надати оплатну правову допомогу щодо невиплати надбавки за престижність професії?

Так. Я можу надати оплатну правову допомогу. Але оскільки питання потребує проведення об‘ємної роботи, такі послуги будуть коштувати відповідно. Якщо педагоги одного і більше навчальних закладів змогли об‘єднатися для виплати надбавки можу розглянути питання про надання правової допомоги.

3. Яка вартість такої правової допомоги?

Вартість правової допомоги залежить від наступних факторів:

  1. На який розмір надбавки претендуєте?
  2. В якому розмірі виплачується?
  3. Чи є заборгованість за минулі періоди?
  4. Населений пункт.
  5. Кількість педагогів, кількість навчальних закладів.
  6. Інші фактори.

Дивіться також