Як за 5 хвилин виявити шахрая, який збирає "на благодійність"

Щороку у другу неділю грудня в Україні відзначається День благодійності. Цьогоріч таким днем стало 9 грудня.
Український форум благодійників з нагоди цього свята загострює увагу на питанні відповідальної благодійності та проблемі шахрайства під час збору благодійних пожертв. Це явище особливо активно поширилось після розгортання драматичних подій на Майдані.

Українці виявили непересічну готовність допомагати, у тому числі фінансово. Та, на жаль, з'явились ті, хто користуються такою нагодою у власних цілях. Для протидії шахрайським діям УФБ разом із Департаментом соціальних комунікацій КМДА та Денисом Осмоловським, директором Єдиної служби правової допомоги реалізовує проект #благодійність_без_шахрайства.

Його ціль - навчити безпомилково визначати шахраїв, які маскуються під збирачів благодійної допомоги, і розповісти, як благодіяти відповідально.

Як перевірити волонтера, що збирає благодійні пожертви? Запитайте про таке:

  1. Номер благодійного фонду у Єдиному державному реєстрі (ЄДРПОУ)
  2. Для чого збирається допомога? Повинні бути дані людини, яка потребує допомоги, або конкретна потреба
  3. Де можна побачити звіти про зібрані кошти?
  4. Номер телефону, за яким можна зв'язатися із керівництвом фонду для уточнення деталей збору коштів. 

УФБ - це перша і єдина в Україні професійна асоціація благодійних організацій. УФБ є місцем зустрічі благодійників і філантропів - небайдужих, прозорих і відповідальних. Для підтримання такого рівня ми щороку проводимо Національний рейтинг благодійників і формуємо Карту благодійності України. Чому ми взагалі говоримо про прозору діяльність?
Як асоціація БО, ми хочемо бачити відповідальну благодійність, адже на шальки терезів поставлено надто багато, аби нехтувати і спекулювати довірою.

В офісі УФБ на вас чекають буклети з найважливішою інформацією: як виявити шахраїв та де знайти прозорі благодійні фонди. Ми поділимося з усіма охочими - приходьте, забирайте, роздавайте і поширюйте! Якщо ви не з Києва - напишіть нам і ми вирішимо як вам їх передати.

За посиланнями нижче ви знайдете Карту благодійності України, і перелік учасників УФБ, які разом з нами творять культуру благодійності.

Дивіться також