​​НАБУ і САП затримали відомого СБУшника Артема Шила

НАБУ і САП викрили організовану групу, яка заволоділа майже 95 млн грн АТ «Укрзалізниця» на закупівлі трансформаторів під час воєнного стану. Серед підозрюваних: колишній радник Офісу президента, посадовець СБУ Артем Шило. Саме він, за версією слідства, очолює цю організовану групу. Його затримали.

Впродовж червня – грудня 2022 року Шило через підконтрольних службових осіб УЗ забезпечив обрання наперед визначеної компанії постачальником силових трансформаторів. Постачання трансформаторів відбувалося за завищеною вартістю. Як підставу для відхилення пропозицій інших учасників закупівлі зі значно вигіднішими ціновими умовами використано лист «Щодо загроз державній безпеці».

Компанію-переможця контролює громадянин Республіки Білорусь, який має зв'язки з рф. Цей «переможець» через зареєстровану в Болгарії контрольовану фірму-прокладку закупив трансформатори у виробника в Узбекистані та перепродав УЗ за ціною, штучно збільшеною майже вдвічі. Унаслідок реалізації схеми впродовж 2022-2024 років «Укрзалізниця» зазнала збитків на суму 94,7 млн грн, якими учасники злочину заволоділи та розпорядилися на власний розсуд.

НАБУ і САП через суд наклали арешт на 53 млн грн на банківських рахунках компанії-постачальника. Наразі затримано лідера, співорганізатора та двох учасників організованої групи.