Apple і Google розіслали розробникам приклади коду і показали інтерфейс системи відстеження контактів Covid-19

Apple і Google розіслали розробникам додатків приклади коду і зразки UI системи відстеження контактів Covid-19 через Bluetooth малого радіусу дії. При цьому компанії не братимуть безпосередньої участі в створенні програм.

Система отримала назву ExposureNotification, приклади коду для взаємодії з нею опублікували для iOS і Android у відкритому доступі. Компанії також незалежно один від одної оголосили політики, яким розробники повинні будуть слідувати при створенні продуктів на основі API.

Головні вимоги Apple і Google до розробників

Додатки повинні бути створені тільки державною організацією або для неї, використовувати їх можна тільки для перешкоджання поширенню Covid-19;

Додатки повинні питати згоду користувачів перед початком відстеження контактів через новий API;

Додатки повинні питати згоду користувача перед відправкою позитивного результату і «ключів діагностики» в органи охорони здоров'я;

Додатки повинні збирати тільки мінімальний обсяг даних і можуть використовувати ці дані тільки для боротьби з Covid-19. Будь-яке інше використання даних, в тому числі для таргетингу реклами - заборонено;

Додатки не можуть запитувати дозвіл на доступ до геолокації;

Використання API буде обмежено одним додатком для кожної країни, щоб забезпечити високу ступінь впровадження і завантаження користувачами і уникнути фрагментації.

При цьому компанії готові підтримати органи охорони здоров'я, якщо в країні діє дроблення на регіони з автономним самоврядуванням. Apple і Google пообіцяли продовжити працювати над оновленням системи і випустити SDK до кінця травня 2020 року.

10 квітня Apple і Google оголосили про створення спільної системи по боротьбі з Covid-19. За задумом компаній, користувачі, які захворіли на коронавірус і дізналися про свій діагноз, зможуть повідомити про це органи охорони здоров'я. Після цього система ExposureNotification розішле повідомлення всім користувачам, які перебували поруч з хворим.

Система працює за рахунок обміну «ключами діагностики» через Bluetooth малого радіусу дії - якщо два користувачам знаходилися поруч з увімкненим телефонами за останній час і один захворів, то другий зможе дізнатися про це. При цьому в повідомленні не буде особистої інформації хворого.

Першого травня Apple опублікувала бета-версію Xcode 11.5, в якій міститься попередня версія інструментів розробника з новим API. Компанія також впровадила ранню версію API в бета-версію iOS і iPadOS 13.5. Тоді ж Google випустила бета-оновлення Play Services з новим API.