Apple оголосила війну Pegasus

Компанія Apple подала позов проти ізраїльської NSO Group та її материнської компанії, щоб притягнути їх до відповідальності за стеження та переслідування користувачів Apple. У позові міститься нова інформація про те, як NSO Group заразила пристрої жертв своїм шпигунським програмним забезпеченням Pegasus. Щоб запобігти подальшим зловживанням та заподіянню шкоди своїм користувачам, Apple також вимагає постійної заборони NSO Group на використання будь-якого програмного забезпечення, послуг або пристроїв Apple.

NSO Group створила технологію спостереження, спонсоровану державою, яка дозволяє цільовому шпигунському програмному забезпеченню стежити за своїми жертвами. Ці атаки націлені на невелику кількість користувачів і торкаються людей на різних платформах, включаючи iOS та Android. Дослідники та журналісти публічно задокументували історію використання цього шпигунського ПЗ для переслідування журналістів, активістів, дисидентів, науковців та урядовців.

Суб'єкти, що спонсоруються державою, такі як NSO Group, витрачають мільйони доларів на складні технології спостереження без ефективної підзвітності. Це потрібно змінити. Пристрої Apple — найбезпечніше споживче обладнання на ринку, але приватні компанії, які розробляють спонсороване державою шпигунське програмне забезпечення, стали ще більш небезпечними. Хоча ці загрози кібербезпеці торкаються лише дуже невеликої кількості наших клієнтів, ми дуже серйозно ставимося до будь-якої атаки на наших користувачів і постійно працюємо над посиленням безпеки та захисту конфіденційності в iOS, щоб забезпечити безпеку всіх наших користувачів.

Крейг Федеріги, старший віце-президент Apple з розробки програмного забезпечення

У той же час Apple високо оцінила роботу Citizen Lab та Amnesty International, які знайшли докази того, що Pegasus використовується для злому користувачів iPhone по всьому світу. Apple пожертвувала 10 мільйонів доларів на підтримку цих та інших організацій, що протидіють кібер-стеженню.

Раніше колишній спецагент ЦРУ та АНБ Едвард Сноуден (Edward Snowden) так прокоментував історію про Pegasus: "Відкиньте всі справи і прочитайте це".