Добровольці ДУК ПС отримали посвідчення УБД

Дана Виноградова, голова вишкільного відділу Головного Штабу ДУК ПС, речник ДУК ПС, спільно з Русланом Кучуком, заступником голови директорату Мінвету з питання надання статусів та соціальних гарантій і волонтером Тетяною Тучак прибули на одну із баз ДУК ПС для вручення посвідчень УБД добровольцям, які досі воюють на фронті за Україну. Добровольці, що воюють будучи не в ЗСУ, а виключно в добровольчих формуваннях, часто є невизнаними перед законом та не можуть отримати статусу УБД. Завдяки старанням небайдужих людей багато добровольців ДУК ПС отримали таке бажане визнання та посвідчення.

 

Дана Виноградова:

"Як же я рада була вас усіх бачити живими і здоровими! Надзвичайно приємна подія, вручення посвідчень УБД добровольцям 3 Окремої Стрілецької Роти ДУК ПС відбулось днями в зоні бойових дій на Донбасі. Ми постійно працюємо над тим, щоб допомогти бійцям-добровольцям оформити відповідні статуси УБД, на які вони більш ніж заслуговують. І щоразу, вручаючи кожному з них цю маленьку "ксиву", мене переповнює якесь по-дитячому захопливе відчуття, наче дитину, яка отримала бажаний подарунок на Різдво)).

 

Я щиро рада за кожного з бійців ДУК ПС, яким надано статус УБД, але щоразу засмучує те, що для добровольців можливо це зробити лише за період дії АТО. За період ООС - ні. І от під час вручення посвідок стояла лише невеличка кількість бійців ДУК ПС, які ще від 14, 15 років воюють за Україну на Південно-Східному фронті російсько-української війни. Решта ж зі сторони спостерігала, вітала оплесками і з деяким сумом розглядала синенькі корочки - ознаку того, що держава, за яку вони воюють, визнала своїх захисників офіційно... Сумно дещо це спостерігати... Але чи я можу на це вплинути?!. Мене часто запитують, в чому ж справа?! А справа у тому, що ступор за внесенням правок до Закону про ООС, де навмисно не вказано в переліку категорій учасників "... залучених осіб", як у Законі про АТО. Немає на те політичної волі, а значить не вноситься й правка. Я особисто, готова хоч зараз приступити до підготовки цієї правки і відповідного пакету правок до інших законів, але але... Немає тої політичної волі і питання в Комітетах ВР навіть не піднімається. І вся моя готовність до роботи над цими правками лише залишається готовністю.

 

Дякую вам, пане Руслане, дякую Мінветеранів за таку увагу і працю над забезпеченням добровольців статусами та соціальними гарантіями! Щиро і від серця дякую вам! Наразі лиш ви, серед державних структур, опікуєтесь добровольцями. Слава Україні!"