Офісом Генпрокурора спільно з компетентними органами США, Франції, Нідерландів, Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, Данії і Німеччини, а також колегами з ГСУ НП України та Кібердепартаменту СБУ припинено функціонування ряду хакерських сервісів в рамках міжнародної спецоперації «EndGame».

Заблоковано інфраструктуру злочинних сервісів, які перебували в арсеналі російських кіберзлочинних організацій та допомогли їм атакувати західні компанії, в тому числі медустанови, а також «отримати дохід» на понад десятки мільйонів доларів.

Мова йде про шкідливе програмне забезпечення - ботнет, модулюючий банківський троян та криптор, яке дозволяло хакерським угрупованням отримувати доступ та атакувати комп’ютерні мережі за допомогою вірусів-вимагачів, викрадати дані та шифрувати їх. У подальшому жертв шантажували оприлюдненням цих даних, у разі несплати викупу.

Загалом в рамках спецоперації «EndGame» видалено та арештовано 91 сервер і заблоковано понад 1000 доменів, пов’язаних із злочинною діяльністю.