Facebook і Twitter втратять право на свій розсуд модерувати контент

В США готують реформу закону, який захищав соціальні мережі від відповідальності за користувальницький контент і його модерацію.

Про такий намір заявив голова Федеральної комісії зі зв'язку Аджіт Пай.

За його словами, Перша поправка до Конституції США не повинна давати соціальним мережам недоторканність, якою не володіють інші засоби масової інформації - друковані видання або телебачення.

Також Аджіт Пай оголосив про намір провести реформу розділу 230 Закону про зв'язок 1934 року, який, окрім іншого, знімає зараз з інтернет-платформ відповідальність за розміщення на їх сторінках матеріалів сторонніх авторів. Це сталося відразу після того, як консерватори ополчилися на Twitter і Facebook, що обмежили доступ до публікацій, пов'язаних зі справою Хантера Байдена, сина віце-президента США Джо Байдена.

У своїй заяві Пай пояснив, що «члени всіх трьох гілок федерального уряду висловлюють серйозні побоювання переважної інтерпретацією імунітету, сформульованого розділом 230», і що багато хто підтримує зміну цього закону. Крім того, вже запропоновано кілька законопроектів щоб змінити поточний стан справ, сказав він.

Йдеться про юридичну підтримку платформ в їх вирішенні, який матеріал допускати, а який блокувати. Одні вважають, що їх захищає Перша поправка (в сучасній інтерпретації), а інші стверджують, що нерідко відбувається порушення прав користувачів на свободу слова. Перегляд розділу 230 в розумінні республіканців повинен привести до обмеження соцмереж в праві на власний розсуд модерувати призначений для користувача контент.