ФБР: більше $4 млрд збитків від кіберзлочинів в 2020

2020 рік побив усі рекорди за кількістю кіберзлочинів. За даними щорічного звіту Федерального Бюро Розслідувань, торік надійшло майже 800 тис. скарг з приводу різних кіберінцідентов - це на 69% більше, ніж у 2019.

П'ятий рік поспіль ФБР фіксує зростання кількості злочинів і все великі грошові втрати. У 2020 жертви повідомили про втрату коштів на суму понад 4,2 мільярда доларів.

Найпоширеніші тактики

Кіберзлочинці часто використовують в своїх схемах COVID-19. Наприклад, звертаються до людей через соціальні мережі, електронну пошту або телефонні дзвінки, видаючи себе за представників уряду, які збирають дані в зв'язку з пандемією. З появою вакцини, жертв також схиляли заплатити гроші за «укол» позачергово.

Найбільше число проблем виникло через шахрайство з використанням електронної пошти (Email Account Compromise і Business Email Compromise). Тобто поштовий акаунт одного зі співробітників компанії зламувався і використовувався для розсилки підроблених листів колегам або партнерам. За допомогою прийомів соціальної інженерії жертв переконували переказувати кошти на підставні рахунки, прикриваючись фальшивими інвойсами і вигаданими угодами. Таким чином кіберзлочинці заробили 1,8 мільярда доларів! Щоб злочинців не розсекретили, вони і використовували крадені особистості для створення банківських рахунків та отримання коштів, а потім конвертували гроші в криптовалюта.

За даними ФБР, особливо активізувалися атаки за допомогою програм-вимагачів. У 2020 році таких злочинів стало більше на 225%, а збитки зросли до 29 мільйона доларів.

Не можна стверджувати, що дані надані бюро дуже точні, тому що далеко не всі компанії, які постраждали кібератак, повідомляють про те, що трапилося владі. Багато тихо платять викупи і ніколи не повідомляють про це своїм клієнтам і партнерам.