Фронтальна чи вертикальна пральна машина - що вибрати

Пральна машина купується мінімум на 5-7 років. Тому дуже важливо робити вибір обдумано та ретельно підбирати під себе характеристики і функції, які буде мати пристрій. Та в першу чергу потрібно визначитися з типом техніки.

Пральні машини автомат в залежності від способу завантаження білизни бувають фронтальними та вертикальними. Свої задачі виконує добре техніка обох типів. Але все ж між ним є серйозні відмінності, в яких варто розібратися, щоб новопридбана пралка задовольняла максимум потреб та вимог користувача.

Естетична складова

Раніше можна було стверджувати, що більшості українських користувачів фронтальні пральні машини подобаються більше ніж вертикальні. І це було дійсно так. Але зараз такий дизайн став звичним. Користувачам вже не цікаво спостерігати за білизною, яка крутиться в барабані, а дизайн вертикалок став сучаснішим та привабливішим.

Тому зараз чіткого лідера між двома типами техніки визначити неможливо. А вибір визначається лише вподобаннями кожного користувача окремо та тим, наскільки той чи інший пристрій вписується в загальний інтер’єр.

Вартість

Різні варіанти є і там, і там. Але, якщо проаналізувати загальну картину, то можна побачити, що серед вертикалок у відсотковому співвідношенні переважають моделі вартістю до 15-17 тисяч гривень, тоді як ціни на більшість фронталок знаходяться вище цієї відмітки. Водночас, купити пральну машину з фронтальним завантаженням можна дешевше. Мінімальна ціна на них на даний час становить близько 8-9 тисяч. Вартість вертикальних стартує з 10-11 тисяч.

Функції та характеристики

Індустрія більше розвивала і зараз розвиває саме фронталні пралки. В них виробники впроваджують різні інновації, покращують характеристики та вводять нові функції. Вертикалки ж більше грають роль наздоганяючих. Саме тому між ними є велика різниця. Ось короткі характеристики сучасних фронталок:

  • максимальне завантаження білизни — до 10 і більше кг;
  • швидкість віджиму — до 1600 об/хв;
  • тип двигуна — колекторний і інверторний, але других більше;
  • керування — механічне, електронне, сенсорне, + smart-керування (через Wi-Fi, Bluetooth, NFC);
  • додаткові функції — тут різноманіття достатньо велике.

Основні параметри вертикальної техніки:

  • максимальне завантаження — до 7.5 кг;
  • швидкість віджиму — до 1300 об/хв;
  • тип двигуна — сучасні інверторні двигуни є великою рідкістю, колекторних значно більше;
  • керування — механічне, електронне і сенсорне, smart-функцій немає;
  • додаткові опції — теж є, але значно менше.

Місце встановлення

Це дуже важливий критерій, який впливає на вибір чи не найбільше. Якщо дефіциту простору у ванній кімнаті немає, то його можна не враховувати. В такому випадку керуватися варто лише характеристиками, ціною та особистими вподобаннями в плані дизайну.

Для тісних ванних кімнат краще підійде вертикалка, оскільки для неї не потрібна додаткова площа на відкривання дверцят. А от для встановлення на кухні в кухонному гарнітурі вже більше підходить фронталка, адже її дверцята та стільниця не будуть заважати одна одній.