Google і Facebook будуть платити ЗМІ за новини - в Австралії

Нагадаємо хронологію:

  • У грудні 2020 роки після трьох років обговорень в парламент Австралії був внесений закон, згідно з яким Google і Facebook повинні платити медіахолдинг за публікацію новин в пошуковику або в стрічці.
  • Google і Facebook засудили закон: 22 cічня Google пригрозив заблокувати свій пошуковик на території Австралії, раніше Facebook хотів заборонити користувачам ділитися посиланнями.
  • Microsoft, навпаки, підтримав закон в Австралії, запропонував на заміну Google свій пошуковик Bing, і навіть заявив про необхідність схожого закону в США.

У всіх в цій сутичці свої інтереси. Microsoft так активно висловлюється за темою (хоча його закон не стосувався), намагаючись насолити Google; нові норми, звичайно, просувають медіахолдинги, які вже давно не можуть придумати ефективний спосіб монетизації. Серед перших - медіамагнат Руперт Мердок, який на своїй батьківщині лобіює закон, який може допомогти окупити його ЗМІ в Австралії і за її межами.

Сьогодні стало остаточно зрозуміло, що плата за новини для big tech може стати нормою повсюдно - і ось чому:

  1. Прийнятий в Австралії закон не впав з неба - для нього є підстави в законодавствах по всьому світу. Наприклад, у 2019 в ЄС був прийнятий новий закон про авторське право - він має на увазі, що влада може зобов'язувати tech-корпорації платити видавцям за контент. Схожі норми розглядалися і законодавцями США.
  2. Журналісти пишуть новини - заробляє на них big tech. Вже давно люди використовують соцмережі як джерело новин: наприклад, у Великобританії це 39% дорослого населення, в Греції - все 71%. Без новинного контенту і трафік, і доходи соцмереж і пошукачів впали б.
  3. Big tech, передбачаючи, що платити за новини все ж таки доведеться, розробляв вигідні для себе способи оплати контенту - і вони вже працюють. Наприклад, у Google є система Google News Showcase, по якій він готується заплатити видавцям> $ 1 млрд за контент. Аналогічний проект є і у Facebook: окрема вкладка Новини. За розміщення новин на ній Facebook платить ЗМІ; проект вже запущений для користувачів Великобританії.