Google планує змінити алгоритми ранжирування новин

13 вересня, компанія Google повідомила, що змінює алгоритми ранжирування новин, щоб надавати своїм користувачам якісніший і більш оригінальний контент. Такі зміни можуть стати тягарем для розвитку багатьох онлайн-медіа. 

В офіційному блозі Google з'явилася новина написана віце президентом відділу новин компанії Річардом Джінграсом. В новині повідомляється що компанія змінює пошукові алгоритми.

Тепер компанія буде надавати пріоритет компаніям, що виробляють оригінальний і свіжий контент, наприклад першоджерела новин. Технічні моменти з оцінкою свіжості і первинності ще не відома. Але Google заявив що спеціально створять команду з 10 тисяч працівників, що будуть самостійно підбирати найкращі матеріали і виставляти їх на перші строки.

В ході роботи оцінювачів почнеться дослідження, на основі якого в компанії створять програмне забезпечення здатне до розподілення результатів пошуку.

«Як правило, зараз ми показуємо останню і найбільш повну версію матеріалу в пошуковій видачі. Але ми внесли зміни в наші продукти по всьому світу, щоб виділити статті, які ми вважаємо найбільш оригінальними. Такі статті можуть довше залишатися на видному місці. Ця популярність буде грати на руку користувачам, які зможуть переглядати оригінальні повідомлення, і читати свіжіші статті », – пише Джінграс.

Але, не дивлячись на спромогу компанії урізноманітнити результати пошуку, це оновлення має недоліки, що в деяких моментах будуть більше шкодити онлайн медіа.

Самим очевидним є співвідношення свіжості новини і її якості, тобто матеріали, що несуть в собі багато важливої інформації про подію і були викладені пізно так і не зможуть дійти до користувачів. Навіть Річард Джінгарс заявив, що «не існує абсолютного визначення оригінального матеріалу» і компанія буде «розвивати свої зусилля для розуміння життєвого циклу статті» 

А з попереднього параграфа випливає 2 проблема - це погані новини, що були викладені на перші строки результатів пошуку, тільки через їх швидкість. Також шкоди зазнають аналітичні матеріали, що створені з різних, вже існуючих, джерел інформації

Тобто створення компанією Google таких алгоритмів ранжування може знищити так званні “Холодні медіа”, що мають перевагу не в швидкості, а в інформації поданій з усіма подробицями.

Таким чином, корпорація може просувати сенсаційну інформацію, але позбавляти користувачів смислів, які ця інформація насправді несе.