Голова СБУ вважає, що SIM-картки потрібно продавати за паспортом

Важливість ідентифікації та верифікації даних особи сьогодні проблема достатньо кричуща і важлива.

Але подолати її за допомогою репресивних методів заборон та обмежень, як пропонує голова Служби безпеки України Іван Баканов, навряд чи вийде.

Так на думку очільника СБУ SIM-картки потрібно продавати за паспортом, тому, що це має полегшити роботу правоохоронних органів по розшуку людей, які повідомляють про замінування об'єктів інфраструктури:

"Це не всім до вподоби, але сім-картки потрібно продавати за паспортом. Я, з одного боку, розумію, скільки ресурсу витрачається на реагування на такі повідомлення. З іншого боку, я навіть не хочу уявляти ситуацію, коли правоохоронні органи перестануть реагувати на них. Бо ж якщо хоч одне з них виявиться правдивим, то наслідки будуть непоправні", - сказав він в інтервʼю Главкому.

Ідея ніби дійсно достатньо аргументована і насправді виявили злочинця який зателефонував з номера прив'язаного до конкретної особи взагалі не буде складно, але...

Але просто уявіть собі злочинця, який заклав вибухівку, а після чого з свого ідентифікованого прив'язаного до його паспорту номеру телефону телефонує в МВД і повідомляє про замінування.

Нісенітниця? - Так.

Жоден злочинець який має на меті підірвати вибухівку не піде на такий крок. Це цілковите безглуздя.

До того ж більшість таких повідомлень за словами Баканова надходить з окупованих територій:

"Трапляється, що і з підконтрольної Україні території. Потрібні зміни до законодавства, які не всім будуть до вподоби: продавати сім-картки за паспортом. Якщо картка буде продана за паспортом, "вийти" на "мінера" буде простіше. Однак і це не вирішить проблему повністю, бо часто повідомлення про мінування надсилають електронною поштою", - додає він.

Так може необхідно запровадити ще і реєстрацію електронної пошти через паспорт? 

Що далі?

Вихід в інтернет за паспортом - як нещодавно запропонували на Росії?

І тоді нарешті над Україною засяє сонце? І всі мінери будуть знайдені та покарані!

Звичайно ні. 

Жодного разу ще такого не було щоб репресії призводили до мети яку декларують ініціатори таких дій, і нібито переслідують.

Інша справа, якщо справжня мета Баканова полягає у тому щоб поставити суспільство під тотальний контроль та нагляд, і відслідковувати кожен його крок, кожен рух і дію, обмежуючи можливість появи незручних для влади людей та думок. 

Тоді такий крок цілком виправданий. І на ньому не слід зупинятися.

Якщо ж очільник Служби Безпеки дійсно намагається вирішити проблему мінування, то вирішувати її потрібно не через обмеження можливостей псевдомінувальників, і не через висловлювання підозри до всіх без вийнятку громадян країни.

І можливо слід взагалі розпочати з вивчення статистичних даних і відповісти на питання: чи були взагалі в історії випадки мінування про яке псевдотерористи сповіщали спецслужби?

P.S. У світі реєстрація SIM-карток за паспортом введена майже в 100 країнах, серед яких багато прогресивних країн, таких як Норвегія, Південна Корея, Польща, Німеччина, Бельгія, Франція.

Але документи необхідні лише при оформленні тривалого контракту. При тому карту без абонплати можна придбати без паспорту де завгодно.

В країнах Балтії, Скандинавії, США та Канаді можна вільно купити SIM-карту, і не одну.

Влада цих країн розуміє, що ефективність подібних заходів не доведена, а тому витрачати кошти з бюджету на заборону сенсу не бачить.