Головне з брифінгу міністра закордонних справ Дмитра Кулеби

Відбулась пресконференція міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби за підсумками тристоронньої зустрічі Україна-Туреччина-РФ на рівні глав МЗС (трансляція англійською та українською мовами).

Dmytro Kuleba на переговорах із Сергієм Лавровим закликав до розблокування гуманітарних коридорів для евакуації цивільних людей з Маріуполя та постачання до оточеного міста гуманітарної допомоги. Він також вимагав встановлення 24-годинного перемир’я для вирішення найбільш критичних гуманітарних проблем.

Дмитро Кулеба підкреслив, що міністр Лавров не був уповноважений надавати гарантії з обидвох питань, але має передати запит української сторони військовому командуванню та колегам у російській владі.

"Я почув сьогодні від російської сторони, що вони пов’язують припинення вогню з виконанням вимог Путіна на адресу України. Україна не здалася і не здасться. Ми готові до дипломатичних рішень, але поки їх немає, будемо самовіддано захищати нашу землю від російської агресії", — підкреслив міністр.

------------------------------------------------------------------

Главное из брифинга министра иностранных дел Дмитрия Кулебы:

Украина предложила гуманитарный коридор из и в Мариуполь и режим прекращения огня минимум на сутки, чтобы решить гуманитарные проблемы гражданских, но РФ на это не согласилась

Надеюсь, Лавров проведет коммуникацию с теми, кто принимает эти решения и гуманитарный коридор заработает.

Мы не можем остановить войну, если страна-агрессор не хочет этого делать.

Прекращение войны связано с выполнением требований, предъявленных Путином Украине.

Украина не сдалась, не сдается и не сдастся. Мы ищем демократические решения, но пока их нет, мы будем защищать землю от российской агрессии.

Я готов к этому формату еще раз, если Россия будет готова к разговору, а не повторению пропагандистских штампов и нарративов об Украине. Нам нужен предметный разговор без клише.

Жизнь человека для нас является главной ценностью.

Лавров выступил за проведение трехсторонних консультаций с экспертами МАГАТЭ, Украины и России по ядерной безопасности – Кулеба.

Министр иностранных дел ответил, что Украина готова к разговору с МАГАТЭ, но при условии, что российские войска выйдут из ЧАЭС и ЗАЭС.