Ізраїльська компанія розробляє технологію відтворення зображення обличчя за ДНК

Corsight AI, дочірня компанія ізраїльської Cortica, що створює технології з розпізнавання облич, оголосила про роботу над ПЗ, яке генеруватиме фото обличчя з ДНК людини.

Компанія розраховує, що технологія буде затребувана у поліції та влади.

Corsight представила продукт DNA to Face на конференції Imperial Capital Investors Conference у Нью-Йорку 15 грудня. Програма позиціонується як інструмент, який здатний «побудувати профіль людини шляхом аналізу генетичного матеріалу, зібраного у зразку ДНК», повідомляє MIT Technology Review із посиланням на слайди презентації компанії.

Передбачається, що технологія зможе також розпізнавати людей за голосом, однак Corsight не повідомила жодних подробиць, заявивши, що поки що не взаємодіє з пресою, оскільки деталі розробки є конфіденційними. Маркетингові матеріали, що стосуються DNA to Face, вказують, що компанія розраховує, що технологія використовуватиме уряд і правоохоронні органи. До консультативної ради розробки входять Джеймс Вулсі, екс-директор ЦРУ, і Олівер Ревелл, колишній помічник голови ФБР.

Ідея Corsight не зовсім нова. Компанія Human Longevity, заснована Крейгом Вентером і Пітером Діамандисом, яка займається дослідженнями в галузі генетики, стверджувала, що використовувала ДНК для відтворення фото осіб ще в 2017 році, проте ці заяви викликали скепсис експертів. Янів Ерліх, головний науковий співробітник генеалогічної платформи MyHeritage, опублікував статтю, в якій виклав основні сумніви щодо розробки.

Фірма Parabon NanoLabs, що також спеціалізується на дослідженнях в області ДНК, знаходиться найближче до реалізації заявленої Corsight технології. Parabon NanoLabs надає поліції зображення людей, створені штучним інтелектом на основі зразків ДНК. Ці зображення мають приблизний характер, і їм надається показник достовірності. Наприклад, програма може сказати, що існує 80% ймовірність того, що у людини, що розшукується, блакитні очі.

Критики розробки Corsight стверджують, що технології, необхідної для роботи та підтримки такої системи у повному обсязі, поки що немає.