Конгрес США схвалив продаж Туреччини 40 винищувачів F-16

Конгрес США схвалив продаж Туреччини 40 винищувачів F-16, випливає з повідомлення американського посольства в Анкарі в соцмережі Twitter. З іншого боку, досягнуто угоду модернізації 79 наявних на озброєнні Туреччини винищувачів.

У повідомленні посольства йдеться, що ухвалене рішення – «важливий крок уперед». "Турецький парк F-16 має вирішальне значення для сили НАТО, забезпечуючи майбутню оперативну сумісність між союзниками", - зазначили у посольстві.

Газета Hurriet зазначає, що Держдепартамент США зробив офіційне повідомлення Конгресу про продаж винищувачів 26 січня. Протягом 15 днів Конгрес міг направити до Держдепартаменту свої заперечення. Сьогодні, 11 лютого, закінчився термін подання заперечень.

Туреччина хотіла купити F-16 у США ще з 2021 року. Планується, що після придбання вона виведе із експлуатації старі винищувачі F-4 Phantom. У вересні 2023 року The Wall Street Journal повідомляла, що США почали розглядати таку пропозицію. На початку 2024 року агентства Reuters і Bloomberg писали, що президент США Джо Байден направив конгресменам листа і закликав схвалити продаж F-16 Туреччини після того, як країна прийняла заявку Швеції на вступ до НАТО. Аналогічного листа він направив до Білого дому.