Критична роль Великих даних у розвитку розумного міста

Зростання міського населення вимагає сучасних та ефективних транспортних рішень у містах. У міру погіршення забрудненості повітря та транспортних перевантажень міські влади шукають комплексні плани щодо покращення транспортних систем. "Великі дані" - це по суті процес збирання даних з різних технологічних джерел для прийняття обґрунтованих бізнес-рішень та виконання логічного планування; цей процес дедалі більше відіграє роль майже в усіх галузях, і транспортні технології не є винятком. Оскільки все більше міст застосовують технологію розумного міста, роль Великих даних буде тільки зростати, тому важливо зрозуміти способи їх використання в даний час посадовими особами, що відповідальні за роботу міського транспорту та як їх можна використовувати в майбутньому.

Як правило, система Великі дані має потенціал, щоб допомогти різним галузям швидко обробляти інформацію, допомагати приватним компаніям отримати максимальний прибуток, також система може допомогти у задоволенні потреб у публічній сфері. Розвиток методичних транспортних мереж у міських центрах є життєво важливим, оскільки міське населення постійно зростає і вимагає всебічної реформи транспорту. Зокрема, Великі дані зможуть допомогти містам підвищити надійність, ефективність та швидкість таких транспортних мереж як громадський транзит, управління світлофорами та аналітика паркування.

Громадський транзит

У випадку громадського транзиту існує багато змінних факторів, що сприяють його непередбачуваності та ненадійності. Наприклад, дорожньо-транспортні пригоди трапляються несподівано, іноді спричиняючи затримку в автобусному маршруті міста. Історично частота та місце дорожньо-транспортних пригод були буквально непередбачуваними, але завдяки технології дозрівання та розширенню баз даних це вже не так. Завдяки Великим даним, врятують день для пасажирів і міських чиновників. Аналізуючи величезну кількість даних, зібраних за муніципальною технологією та навіть мобільними додатками, містобудівники можуть пом'якшити частину цієї непередбачуваності, дотримуючись закономірностей руху та недоліків громадського транспорту та розробляючи плани їх усунення.

Нещодавно IBM оголосила, що допоможе місту Дубліну використовувати великі дані для виявлення основних причин перевантаженості трафіку в мережі громадського транзиту ірландського міста. Відділ доріг та дорожнього руху Дубліна у партнерстві з IBM збиратиме та аналізує дані з розкладів руху автобусів, детекторів руху, телевізійних камер та GPS-оновлень, щоб створити цифрову карту міста, яка буде працювати в режимі реального часу і показувати рух автобусів. Оскільки середня кількість автомобілів на дорозі зростає у всьому світі, забруднення погіршується та збільшується час руху, Великі дані прогресивно відіграють велику роль у вирішенні питання транспортування у великих містах світу.

Управління світлофорами

Щодо технології світлофорів, міста вже аналізують схеми руху, щоб забезпечити впровадження та прийняття більш досконалих систем управління світлофором. Зараз світлофори сильно покладаються на датчики та камери, щоб більш ефективно визначити, коли в перехресті є затори. Ця інформація допомагає інженерам визначити, як довго світлофор повинен залишатися червоним, жовтим або зеленим. Наприклад, більш зайняті перехрестя з дорожнім рухом з більшою швидкістю, як правило, оснащені світлофорами, які мають алгоритми, налаштовані для відображення довших жовтих вогнів. Ця технологія допомагає забезпечити водіям достатньо часу для безпечного проходу через перехрестя. Незважаючи на те, що ці досягнення в галузі світлофорів зробили систему світлофорів більш ефективною, існує багато інших змінних, які також виявляться корисними для оцінки моделей на світлофорах та відповідно коригують технологічний прогрес.

У найближчі роки ймовірно, міські чиновники будуть більше покладаються на Великі дані. Наприклад, програми мобільної навігації та обміну їздою, такі як Google Maps, Waze, Uber та Lyft, вже збирають дані про маршрути, якими користуються. Складаючи та аналізуючи дані на цих маршрутах, міські чиновники можуть мати можливість включити цю інформацію для покращення ефективності роботи світлофорів. Якщо певні перехрестя мають тенденцію бути більш зайнятими протягом певних годин дня, ці знання можуть допомогти інженерам визначити, які типи датчиків потрібно включити до світлофорів. 

Аналітика паркування

Міські чиновники можуть також покращити програми паркування, включивши Великі дані у свої стратегії аналізу паркування. Великі дані можуть допомогти містам в управлінні паркування і більш точно передбачити різницю в парковці внаслідок різних факторів - від ДТП до будівництва. Дотримуючись тенденцій зайнятості парковки, міські чиновники можуть краще відкоригувати кількість працівників правоохоронних органів відповідно до передбачуваної кількості водіїв, які стоять на парковці в будь-який час.

Окрім того, із зростанням використання додатків для паркування на мобільних пристроях міські чиновники мають змогу ефективніше спостерігати за такими тенденціями, як середня тривалість зайнятості місця для паркування автомобіля. Вивчення даних з розумного парковочного обладнання забезпечує міським чиновникам можливість більш прагматично планувати великі міські заходи, такі як концерти, вуличні ярмарки, ринки фермерів або спортивні заходи. Можливість міських чиновників точно передбачити кількість місць для паркування будь-якої даної події дозволяє їм переконатися у наявності достатньої кількості паркувальних місць і що вони стягують розумну плату за паркування у визначений час. Крім того, дані про функціонування лічильників паркування дозволяють міським чиновникам забезпечити ефективність роботи пристроїв для паркування

Підводячи підсумок, способів, якими прийняття та аналіз Великих даних можуть допомогти міським чиновникам у розробці технології Smart City, є безліч. Громадський транзит, технологія світлофорів та аналітика паркування - це лише кілька прикладів технології Smart City, яку можна вдосконалити за допомогою аналізу великих даних. Важливо розуміти, що роль великих даних в покращенні перевезень у розумних містах значно зростає. З новими мобільними додатками, які постійно розробляються для оптимізації та автоматизації різних повсякденних обов'язків та процедур, Великі дані також стають все більш доступними. Оскільки більше інформації стає доступною, містобудівники повинні використовувати ці дані для забезпечення покращеної столичної інфраструктури. Транспортні мережі Smart City тільки виграють від використання Великих даних, що призведе до створення надійнішої, ефективнішої та безпечнішої інфраструктури.