Київрада і КМДА гальмують профілактику булінгу в школах

Як стверджує уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба 8 із 10 українських дітей стикаються з булінгом у школі. 48% – мовчать про це, а 22% – вважають нормою.

Булінг - це фізичне, моральне або психологічне цькування дітей однолітками, інколи вчителями. Це агресивна і свідома поведінка, від випадкової бійки буллінг відрізняється систематичністю й регулярністю.

В Україні є кілька причин буллінгу та умов, які сприяють їх виникненню та функціонуванню.

  1. Діти батьків та самі батьки, які не піддаються вимаганню поборів в школах, дитсадках.
  2. Неналежне виховання осіб, які чинять буллінг.
  3. Діти з вадами розвитку чи особливою поведінкою.

Перші дві причини лежать в площині відання правоохоронних органів. Як вони справляються це окреме питання, а ось третя причина знаходиться в полі діяльності міністерств освіти та охорони здоров’я. Не рідко діти з особливою поведінкою можуть самі спровокувати буллінг відносно себе. Поведінка таких осіб потребує корекції спеціалізованих фахівців з певних установ.

На цей час рано говорити про якісь явні перемоги, але зроблено в цьому напрямку дуже і дуже багато.

Передусім це розробка змін до законодавства щодо створення інклюзивно ресурсних центрів по всій Україні.

Інклюзивно-ресурсний центр є установою, що утворюється з метою забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами віком від 2 до 18 років на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти, в тому числі у закладах професійної (професійно-технічної) освіти та інших закладах освіти, які забезпечують здобуття загальної середньої освіти, шляхом проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини (далі - комплексна оцінка), надання психолого-педагогічних, корекційно-розвиткових послуг та забезпечення їх системного кваліфікованого супроводу.

Такі центри було рекомендовано створити упродовж двох місяців, тобто до вересня 2017 року.

Як з’ясувалося у місті Києві депутати міської ради, а можливо і окремі чиновники КМДА заблокували створення цих центрів.

Виходить так, що з 1 вересня 2017 року у м. Києві ще не створені ІРЦ, а у психолого-медико-педагогічних консультацій немає законних підстав для їх функціонування, адже вони мали б бути реорганізовані у ІРЦ м. Києва.

Проект рішення про створення ІРЦ внесено до Київради ще у квітні 2018 року. До цього часу рішення досі не прийнято, відповідно ІРЦ не функціонують.

У зв'язку з цим закликаю депутатів Київської міської ради, Київського міського голову В. Кличка та Директора департаменту освіти О.Фіданян вжити усіх необхідних заходів до відкриття ІРЦ в м. Києві

Дивіться також

Аліменти можна стягнути Суспільство