Китайська влада під час Олімпіади не послабили тиск на ЗМІ, включаючи іноземні

Служба охорони, наприклад, заважала голландському журналісту вести прямий репортаж під час церемонії відкриття ігор. Охорона не представилась і ніяк не пояснила журналісту, в чому була причина втручання в їх роботу. У Міжнародному олімпійському комітеті передбачувано назвали інцидент «випадковим».

У відповідь на це заявлення журналіста BBC Едвард Лоуренс, який працює в Китаї, написав у своєму твіттері: «Вибачте, але це не єдиний випадок, це відбувається постійно з іноземними ЗМІ та журналістами, що знаходяться в Китаї».

Слова Лоуренса підтверджує інший журналіст з "Франції 24". Антуан Морел розповідає, що до її групи був представлений спеціальний «співробітник», який пильно стежить за журналістами, слухає, що говорять люди, з ким спілкуються репортери. У разі, якщо слова співрозмовників не співпадають з офіційною позицією Китаю, їх відганяють від журналістів.

Патрик Фок з видання Feature Story News розповів, що в цей час його вуличних інтерв’ю, до них підходили люди і давали вказівку, що і як розповідати. Важливо було зробити акцент на тому, як жителям подобається Олімпіада.

 

P.S. Клуб іноземних кореспондентів Китаю опублікував свій звіт про положення з іноземними журналістами в Китаї за 2021 рік. Китай знаходиться на 177 місці зі 180 у рейтингу свободи преси від «Репортерів без кордонів».