Лондонський фінансовий бум перетворив країну на ландромат для брудних грошей

З 2018 року Великобританія ліцензувала понад 200 фінансових організацій, які обслуговують електронні платежі. Це було зроблено, щоб зміцнити репутацію Лондона як центр сучасних фінансових технологій, здатних конкурувати з банківським сектором. Проте у роботі Управління фіннагляду у цій сфері залишилося багато слабких місць. В результаті електронні платежі стають сірим сектором економіки країни та створюють їй імідж «центру розповсюдження брудних грошей», з'ясувала агентство Bloomberg з посиланням на дані «сотні нормативних, юридичних та корпоративних документів», які потрапили до розпорядження редакції.

Більше третини систем електронних платежів, ліцензованих у Великій Британії, мають «червоні прапорці» — претензії до їхньої діяльності або до їхніх акціонерів в інших юрисдикціях, а також офшорні непрозорі активи, випливає зі звіту британського підрозділу Transparency International.

Серед таких ліцензованих компаній Bloomberg виявив фірми, чиї керівники або акціонери пов'язані зі скандалами з відмиванням грошей у країнах Балтії, підозрюються у фінансових порушеннях у Росії та Киргизстані, шахрайстві у сфері охорони здоров'я у США та порушеннях закону у Люксембурзі та Австралії.

Також десятки ліцензованих фірм підконтрольні інвесторам в офшорних юрисдикціях Британських Віргінських островів і Кіпру. Серед їхніх інвесторів є громадяни України та ОАЕ, а деякі відкрито заявляють, що працюють із високоризикованими клієнтами.