Люди більше не вірять в те, що тяжка праця призведе до успіху

За даними дослідників програми Edelman Trust Baromete, який виповнюється 20 років, зсувалось, що багато людей більше не вірять, що наполеглива робота призведе до успіху та поліпшить умови життя.

Попри високі економічні показники, більшість респондентів на кожному розвиненому ринку не вірять, що їм стане краще через п'ять років.

Це означає, що економічне зростання, здається, вже не стимулює довіру, принаймні на розвинутих ринках, не зважаючи на поширювану у великих ЗМІ (як ніби загальноприйняту) думку.

"Ми живемо в парадоксі довіри", - сказав Річард Едельман, генеральний директор Edelman.

"З тих пір, як ми почали вимірювати довіру 20 років тому, економічне зростання сприяло зростанню довіри. Це продовжується в Азії та на Близькому Сході, але не на розвинутих ринках, де нерівність національного доходу зараз є найважливішим фактором".

Страх заглушує надію, і вже давно припущення про користь важкої праці, для успіху стало міфом.

Зростання "прірви довіри" між елітами та громадськістю

П'ятдесят шість відсотків представників опитаного світового населення заявили, що капіталізм у його теперішньому вигляді приносить більше шкоди, ніж користі у світі.

Більшість співробітників (83 відсотки) у всьому світі стурбовані втратою роботи через автоматизацію, рецесію, недостатньою підготовкою кадрів, демпінгом іноземної конкуренції, імміграцією та економікою підробітків (фрілансу).

П'ятдесят сім відсотків респондентів стурбовані втратою поваги та гідності, якою вони колись користувались у своїй країні.

Майже двоє з трьох вважають, що темпи технологічних змін занадто швидкі. Австралія зафіксувала одне з найбільших знижень довіри до технологій.

Австралійців найбільше хвилювало питання втрати роботи за рахунок економіки підробітків, яка несе загрозу доступу на національний ринок для нефахового непідготовленого персоналу без належного рівня підготовки та конкуренцію з "більш економічно вигідними" (дешевими) іноземцями.

Дослідження також виявило зростаючу "прірву довіри" між елітами та громадськістю, яка може бути відображенням нерівності в доходах, сказав Едельман.

"Зараз ми спостерігаємо момент Аліси в країні чудес: момент елітичної плавучості та масового відчаю ", - сказав він.

Хоча 65 відсотків всесвітньо поінформованої громадськості (у віці 25-65 років, з вищою освітою, серед 25% доходів домогосподарств) заявили, що довіряють своїм установам, лише 51 відсотків масової громадськості (усі інші, що становить 83 відсотків від загальної кількості світового населення) сказали те саме.

"Результатом є світ двох різних реальностей довіри", - йдеться у звіті.

"Інформована громадськість - заможніша, освіченіша та найбільший споживач новин - залишається набагато більш довірливою до кожної установи, ніж широкі верстви населення".

"На більшості ринків менше половини масового населення довіряє своїм установам".

"Зараз є рекордні вісім ринків, що демонструють різницю між цими двома аудиторіями - тривожна нерівність довіри".

Рівень довіри серед поінформованої громадськості в Австралії становив 68 відсотків, що набагато перевищує 45 відсотків, зафіксованих серед масового населення.