Незаконні операції з гуманітарними автомобілями: як зловживають допомогою для фронту?

35-річний Юрій Король ввіз 17 автомобілів під приводом надання допомоги військовим, проте жоден із них не був переданий ЗСУ. Король заявляв, що автомобілі спрямовані військовим у Львівській області, однак не зміг надати відповідних доказів. Суд визнав його винним та зобов'язав відшкодувати вартість автомобілів, хоча сума збитків була визначена за заниженими цінами.

У Миколаївській області відкрито кримінальне провадження щодо незаконного використання гуманітарного автомобіля швидкої допомоги. Транспортний засіб, ввезений з Польщі без сплати митних платежів, був перереєстрований на іншу особу. Фігуранти справи, представники місцевого відділення Червоного Хреста, ухиляються від відповідальності.

Компанія "Укравест" викрита в організації найбільш зухвалої схеми. Її директор, Олександр Чорний, продавав автомобілі, ввезені як гуманітарна допомога, на державних тендерах. Ці автомобілі були задекларовані для фронтових потреб на сході, однак їх продавали бюджетним організаціям у Миколаївській області. Чорному загрожує до 8 років ув'язнення.

Згідно з аудитом Міністерства оборони та Державної митної служби, лише з березня по липень 2024 року ЗСУ могли втратити гуманітарну допомогу на суму 170 млн грн. Загалом, з початку війни відкрито 783 кримінальні провадження щодо зловживань у сфері гуманітарної допомоги.