Новий генсек НАТО: Марк Рютте – вірний друг України та рішучий критик Москви

З жовтня НАТО очолить прем'єр Нідерландів Марк Рютте, який замінить Єнса Столтенберга. Що це означатиме для українців?

З початку російсько-української війни Рютте виступав проти агресії росії. Він вважає, що перемога України на полі бою є життєво важливою для забезпечення миру в Європі. Був одним із головних ініціаторів військової підтримки України з боку ЄС, сприяючи постачанню F-16, артилерії, дронів та боєприпасів.

Рютте вже багато років з недовірою та неприязню ставиться до путіна. Нідерланди покладають на росію відповідальність за збиття літака рейсу MH-17 у 2014 році, де загинуло майже 300 людей, більшість із яких були голландцями. Він рішуче звинувачує росію в цій трагедії.

Рютте відвідував Україну під час війни. Він був у Харкові, де особисто побачив наслідки російських бомбардувань та зустрічався з місцевими мешканцями. Тож ненависті до росіян у нього вистачає.

"Путін не зупиниться на Україні, якщо ми його не зупинимо зараз. Ця війна більша за саму Україну. Йдеться про дотримання міжнародного права," – каже Рютте.

Підтримка такого союзника, як Марк Рютте, є життєво важливою для забезпечення миру в Європі та стримування агресії з боку росії. Його призначення на посаду генерального секретаря НАТО обіцяє ще більш сильну підтримку для України у її боротьбі за свободу та незалежність.