Олег Гладковський переховується в Іспанії

Колишній 1-й секретар РНБО Олег Гладковський, котрого розшукує НАБУ, переховується у Королівстві Іспанія. До речі там само мешкає і його син Ігор.

Гладковського звинувачують у зловживаннях на 17 000 000₴ при закупівлі машин для ЗСУ. Він та ексзамміністра оборони та директором департаменту Міноборони Ігор Павловський звинувачується в організації закупівлі вантажівок підвищеної прохідності за незаконно збільшеними цінами. 19 жовтня 2019 ВАКС Гладковського із альтернативою внесення 10 600 000₴ застави. 21 жовтня за нього внесли заставу.

У березні 2022 року суд передав заставу на користь ЗСУ та змінив запобіжний захід на особисте зобов'язання. Обвинувачений перестав з'являтися на судових засіданнях та взагалі виїхав за кордон.

Павловський, Гладковський і ексдиректор департаменту військово-технічної політики розвитку озброєння та військової техніки МОУ Андрій Араптанов у 2017 організували закупівлю за цінами, які суттєво перевищували передбачені бюджетом. Виробником та постачальником цих транспортних засобів виступила компанія "Богдан Моторс" Гладковського.

Але рівень локалізації мав становити не менше 60%. Автівки «Богдан Моторс» не відповідали цим вимогам, маючи рівень локалізації у 10%.

Пізніше рівень локалізації зменшили до 20%. Однак, як згодом встановить слідство, відповідні витрати зі збільшення рівня локалізації компанія-виробник незаконно перекладе на бюджет, що згодом підтвердять залучені спеціалісти Держаудитслужби в ході перевірки.

Контракт між Міноборони та компанією-виробником передбачав часткову передоплату і фіксував неможливість перегляду ціни та граничність визначених контрактом статей калькуляції. Всупереч цій умові, ціну збільшили, а посадовці департаменту МОУ, відповідальні за цю закупівлю, її погодили, попередньо узгодивши це питання з Павловським. 

У серпні 2022 ВАКС призначив справу до розгляду.