ООН закликає світових лідерів оголосити надзвичайний стан у сфері клімату

Всі світові лідери повинні оголосити у своїх країнах надзвичайний стан у сфері клімату, заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, виступаючи на віртуальному Саміті з амбітним завданням в області зміни клімату.

Саміт проводиться під головуванням ООН, Великобританії, Франції у партнерстві з Чилі та Італією.

«Я закликаю всіх світових лідерів оголосити в своїх країнах надзвичайний стан у сфері клімату до тих пір, поки не буде забезпечена вуглецева нейтральність», - сказав він.

Генсек нагадав, що близько 38 країн «вже зробили цей крок, визнавши екстреність ситуації і серйозність того, що поставлено на карту».

«Я настійно закликаю всіх інших наслідувати цей приклад», - зазначив він.

Гутерріш акцентував увагу на тому, що головна мета ООН на 2021 рік - «створення глобальної коаліції за забезпечення вуглецевої нейтральності до середини сторіччя».

«Але одного цього обіцянки недостатньо. Щоб домогтися цього, ми повинні вже зараз істотно скорочувати глобальні викиди з метою зменшити їх на 45% до 2030 року в порівнянні з 2010 роком », - попередив він.

Також Гутерріш закликав перекласти податковий тягар з платників податків на забруднювачів екології.

«Глобальну економічну політику і фінансову систему необхідно пов'язати до Паризької угоди і цілями в галузі сталого розвитку», - сказав він.

На думку генсека, «настав час призначити ціну за забруднення вуглецем».

Гутерріш також вважає за необхідне «зробити обов'язковим розкриття інформації про фінансові ризики, пов'язані зі зміною клімату, і включати мета досягнення вуглецевої нейтральності в усі економічні та фіскальні стратегії і рішення».

Ряд країн з великим кількостям викидів, наприклад, Австралія, Саудівська Аравія, Росія та Мексика, не приймають участь в Саміті, через те що їх кліматичні дії не були визнані досить амбітними.