В РНБО без iPhone 12 Pro Max не беруть?

Як повідомив сьогодні журналіст Євген Куксін, вчора Комісію з біобезпеки та біологічного захисту при РНБО поповнив ще один учасник - директор Державного науково-контрольного інституту біотехнології і штамів мікроорганізмів. Інститут займається сертифікацією продукції, яка виробляється в Україні або імпортується. 

Все це звичайно дуже добре, аби не ще одна не менш чудова новина:

11 грудня 2020 року, напередодні нового призначення Державний науково-контрольний інститут біотехнології і штамів мікроорганізмів через тендер придбав   iPhone 12 Pro Max за 47 999 гривень.

Ще раз: Державний інститут за бюджетні кошти придбав розкішний смартфон!

Інститут який займається сертифікацією продукції придбав за бюджетні гроші надсучасний смартфон мета покупки якого ну ось ну ніяк не може бути доведена або виправдана економічною доцільністю або виробничою необхідністю!!!

Іншими словами, ніхто в інституті ніколи не зможе логічно пояснити навіщо бюджетним коштом була куплена дорога іграшка.

Невже в РНБО без iPhone 12 Pro Max не беруть? Або це головний критерій відбору для учасників? Чи в Україні нарешті все добре, економіка бурхливо розвивається і нам просто нема куди діти бюджетні кошти?

Тут треба додати, що це далеко не єдиний приклад закупки за бюджетні кошти предметів розкоші. Це системне явище і відбувається воно через те, що у нас відсутня і непередбачена методологія економічної експертизи закупівель державних інституцій.