Православні богослови світу засуджують "русскій мір" і РПЦ за потурання війні

342 богослови, професори та християнські журналісти з усього світу підписали Декларацію православних богословів світу про “русскій мір”, який ,був оголошений лжевченням (текст було перекладено священником ПЦУ Богданом Огульчанським).

Основні тези Декларації:

Російське вторгнення в Україну – це історична загроза для православної християнської традиції. Ще тривожнішим для православних вірян є те, що вищі ієрархи Російської Православної Церкви відмовляються визнати це вторгнення, роблячи розпливчаті декларації про необхідність миру у світлі «подій» і «військових дій» в Україні.

Підтримка значною частиною ієрархії Московського патріархату війни президента Путіна проти України має своїм корінням певний тип православного етнофілетичного релігійного фундаменталізму, тоталітарного за своїм характером, що отримав назву «Русскій мір» («Російський світ»). Це лжевчення привертає багатьох у Православній церкві і навіть прийнялось ультраправими католицькими і протестантськими фундаменталістами.

Публічні виступи президента Путіна і Московського патріарха Кирила (Гундяєва) постійно стимулювали і розвивали ідеологію «Русского міра» впродовж останніх 20 років. Від 2014 р., коли Росія анексувала Крим і почала проксі-війну в українському Донбасі, аж до початку повномасштабної війни з Україною та в ході цієї війни, Путін і патріарх Кирил використовують ідеологію «Русского міра» як основне виправдання вторгнення.

З моменту інтронізації Патріарха Кирила у 2009 році провідні діячі Московського патріархату, спиралися на ці принципи, щоб зірвати богословську основу православної єдності. Принцип етнічної організації Церкви був засуджений на Константинопольському соборі 1872 року. Фальшиве вчення про етнофілетизм є основою ідеології «русского міра». Якщо вважати такі хибні принципи дійсними, то Православна Церква перестає бути Церквою Євангелія Ісуса Христа, Апостолів, Нікейсько-Константинопольського Символу Віри, Вселенських Соборів і Отців Церкви. Єдність стає у своїй суті неможливою.

Тому ми відкидаємо єресь «русского міра» і ганебні дії російської влади щодо розв’язання війни проти України, яка спричинена цим мерзенним вченням, що не має виправдання – за потурання Російської Православної Церкви, як дії глибоко не-православні, не-християнські і противні людству, яке покликане бути «виправданим… просвітленим… і омитим в Ім’я Господа нашого Ісуса Христа і Духом Божим» (Обряд хрещення). Так само, як Росія вторглася в Україну, так і Московський патріархат, очолюваний патріархом Кирилом, став загарбником у Православній Церкві, наприклад, в Африці, спричинивши розкол і чвари, завдаючи незліченні жертви не лише для тіла, а й для душі, поставивши під загрозу спасіння вірних.