Презентація Рекомендацій для органів національної та місцевої влади щодо оптимізації нормативно-правової бази у зв’язку з поширенням Covid-19

Для місцевої влади розроблено пакет рекомендацій щодо дій в умовах пандемії COVID-19 з урахуванням гендерно-чутливих політик.

Про це повідомили учасники Благодійного фонду «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» під час презентації в Укрінформі пакету Рекомендацій для органів національної та місцевої влади в межах проєкту «Відповідь органів місцевого самоврядування на пандемію COVID-19: Підтримка територіальних громад у доступі до якісних та гендерно-чутливих політик реагування на COVID-19».

Як розповів радник з питань конфліктів посольства Великої Британії в Україні Домінік-Гайдн Брайтвайт, пакет політик і рекомендацій пропонує в 21 регіоні України комплексний підхід до комунікації, оцінки та впливу на кризові ситуації на різних рівнях влади, що забезпечить органи місцевого самоврядування інструментами для негайних дій і допоможе їм ефективно контролювати та реагувати на вплив пандемії на жінок як вразливу категорію населення.

«Процес децентралізації в Україні переклав чимало обов’язків від національного уряду на місцевий рівень. Багато адміністрацій не підготовлені, мають незначні знання або попередній досвід у ключових сферах. У політиках також бракує деяких ключових вимог центрального уряду, як-от виконувати зобов’язання щодо гендерної рівності та прав жінок. Також ми бачимо у всьому світі вплив пандемії COVID-19 на громади, що непропорційно більший на певні групи і ставить під загрозу деякі права, безпеку та свободу жінок набагато більше, ніж чоловіків», – зазначив Брайтвайт.

За словами юриста проєкту Валерії Вершиніної, в основу рекомендацій покладено результати моніторингу політик кризового реагування на COVID-19, імплементувати які допоможуть проаналізовані локальні нормативно-правові акти і практики.

«Рекомендації та проєкти нормативно-правових актів, які розроблені у межах цього проєкту, спрямовано на зменшення фізичних контактів у процесі надання послуг у громадах, на запровадження конфліктно- або гендерно-чутливих підходів у процесі ухвалення рішень, на організацію належного інформування населення. Ці три характеристики комплексно зможуть поліпшити життя в громаді та реакцію на поширення коронавірусної інфекції», – розповіла Валерія Вершиніна.

Вона додала, що також підготовлено пакет рекомендацій щодо цифровізації максимальної кількості публічних послуг і переходу до онлайн-формату роботи.

Звіт підготовлено за фінансової підтримки Посольства Великої Британії в Україні в рамках проєкту «Підтримка територіальних громад у доступі до якісних та гендерно-чутливих політик реагування на COVID-19», який реалізує Благодійний Фонд “Стабілізейшен Суппорт Сервісез”. 

Висловлені в цій роботі погляди належать авторам і можуть не відображати офіційну позицію Уряду Великої Британії.