Президенти України і Естонії підписали меморандум про співробітництво в IT сфері

Сьогодні відбулася робоча поїздка Президента України Володимира Зеленського до Естонії. Метою цієї поїздки було налагодження співробітництва України і Естонії в сфері цифрових трансформацій між Міністерством цифрової трансформації України та Міністерством економіки та зв’язку Естонської Республіки.

Володимир Зеленський відвідав виставковий павільйон Естонського центру систем електронного адміністрування e-Estonia. Також президент вислухав від Ліни-Марії Лепік про проекти, які планує втілити влада Естонії за допомогою системи електронного адміністрування e-Estonia. Впровадження цієї системи почалося у 1994 році і на зараз громадяни Естонії можуть отримати усі держпослуги онлайн.

Ліна-Марія Лепік розповіла про систему E-residence завдяки якій бажаючі переїхати до Естонії можуть отримати посвідку на проживання онлайн. 

«Важливою є децентралізація інформації, щоб усі дані не зберігалися в одній «хмарі», – сказала директор центру.

З часу відкриття у 1999 році Центр систем електронного адміністрування e-Estonia прийняв понад 3 тис. делегацій зі 130 країн світу. Центр демонструє реальні приклади того, як упроваджуються електронні рішення в державному і приватному секторах.

ПІсля відвідання виставки президент України Володимир Зеленський і президент Естонської Республіки Керсті Кальюад підписали меморандум про співробітництво між Міністерством цифрової трансформації України та Міністерством економіки та зв’язку Естонської Республіки.

«Радий повідомити, що сьогодні віце-прем'єр-міністр України Михайло Федоров і міністр зовнішньої торгівлі та інформаційних технологій Естонської Республіки Каймар Кару підпишуть дуже важливий меморандум, який відкриває зовсім нову еру в українсько-естонських цифрових відносинах», – прокоментував Володимир Зеленський.

Метою Меморандуму є створення та розвиток механізмів співпраці для сприяння здійсненню заходів, спрямованих на визначення спільного бачення та спільних дій для сталого цифрового розвитку, побудови цифрової економіки, впровадження цифрових інновацій, розбудови електронного та мобільного урядування, розвитку електронної демократії, інформаційного суспільства, цифрових навичок та цифрових прав громадян, національних електронних інформаційних ресурсів, інфраструктури широкосмугового доступу до Інтернету та телекомунікацій, електронної комерції та ІТ-індустрії.

Крім того, документ має на меті сприяння вдосконаленню системи надання електронних та адміністративних послуг, розвитку електронних довірчих послуг та послуг з електронної ідентифікації, побудові ефективної моделі управління кіберзахистом та пов’язаної ІТ-інфраструктури, а також її зв’язку з європейськими кібер-центрами, забезпеченню прав громадян на доступ до публічної інформації.

Відповідно до Меморандуму, співпраця може здійснюватися у різних формах. Зокрема, це обмін експертами у сфері цифрових трансформацій у рамках візитів до Естонії українських фахівців та естонських – до України, організація семінарів, конференцій, форумів, поширення знань та досвіду з питань цифрового розвитку шляхом обміну нормативними та інформаційними документами, організація навчальних поїздок для перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців сфери цифрових трансформацій. Самим пріоритетним аспектом співробітництва є розвиток цифрової економіки країни та цифровізація державних послуг

«Україна, ІТ-фахівці якої на аутсорсі вже оцифрували півсвіту, просто заслуговує мати цифрові можливості для кращого та зручнішого життя», – сказав Глава держави на Цифровому форумі Digital society sandbox.

В свою чергу Зеленський доповів про вітчизняний проект - «Держава у смартфоні», що, з його слів, «полегшує життя громадян та ускладнює життя для корупціонерів».

Також голова держави наголосив на тому, що серед європейських держав Естонія чи не найуспішніша в сфері інформаційних технологій, і для України важливо ці правильно вчитися на здобутках Естонії.

«Ми не соромимося вчитись… Дякуємо, що й ви готові ділитися своїм дуже важливим для нас досвідом, показуєте, як створити сучасну та ефективну систему урядування, реальні, чесні та відкриті правила для бізнесу, привабливий інвестиційний клімат»

Володимир Зеленський додав, що в Україні вперше за 28 років незалежності створено Міністерство цифрової трансформації, і подякував естонській Академії електронного управління за спільне з відомством упровадження проекту E_GOV_4_UKRAINE. Ы наголосив на необхідності радикальних змін в країні.

«Іноді для справді радикальних змін у країні потрібна радикальна швидкість. Це стосується і протидії корупції, і системи eHealth, і діджиталізації загалом»

Крім того, Президент розповів про ухвалення великої кількості законів, які мають сприяти поліпшенню бізнес-клімату в державі та боротьбі з корупцією. Він згадав подібний досвід Естонії, зокрема уряду Марта Лаара, який працював у 1992-1994 роках.