Про нові громадські проекти: крок перший

Після того, як відшуміли основні баталії в Громадському бюджеті міста Києва (тут і надалі за текстом – ГБ) сезону 2021 / 2022, як непомітно підкрався новий сезон (сезон 2022 / 2023), в якому кияне почали подавати свої проекти. І серед них вже є кілька цікавих і потенційно корисних для столиці ідей, про які хотілося б розповісти.

  1. Проект №6 «ІННОВАЦІЙНЕ МУЛЬТИМЕДІЙНЕ ОБЛАДНАННЯ КАБІНЕТУ НВК 299». Поданий Олександром Уколенком в тематиці «ОСВІТА, ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО» і локалізований в Оболонському районі міста Києва (вул. Маршала Тимошенко, 2 - Б). Очікуване фінансування складає 189 462 грн. Створення інноваційного смарт - кабінету дозволить сьогоднішнім дітям стати новаторами, цілеспрямованими й творчими учасниками суспільства нашого міста. Облаштування такого класу дозволить навчати молоде покоління у сучасному освітньому просторі. Учні зможуть навчитись критично мислити, а також експериментувати, представляти свої дослідницькі проекти перед громадою. Основна проблема, яку має вирішити проект, полягає в тому, що у більшості навчальних закладів м. Києва відсутні кабінети, які повністю обладнані сучасними засобами для вивчення сфери STEM та проведенням науково - пізнавальних лекцій та занять для школярів. Запропоноване автором проекту рішення призведе до утворення сучасного  науково - освітнього простору (НОП, який допоможе навчатись цікаво та створить позитивний настрій, що в свою чергу буде сприяти зростанню успішності у вивченні різних дисциплін. Школярі здобудуть навички та вміння, необхідні для майбутньої кар’єри. Проект є інноваційним,  соціально ефективним та бюджетним. Відповідальним підрозділом заплановано районне управління освіти.
  2. Проект №7 «ФУТБОЛ - БАСКЕТБОЛ - ВОЛЕЙБОЛ». Поданий Жанною Слободенко в тематиці ЖКГ (КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО, ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ) і локалізований в Деснянскому районі столиці. (просп. Лісовий, 5). Очікуване фінансування складає 1 482 699 грн. Проект виник в зв’язку з тим, що за вказаною адресою знаходиться занедбаний спортивний майданчик  з відсутніми спортивними та ігровими елементами. Огорожа та покриття майданчика знаходяться в аварійному стані. Пропонується будівництво спортивного майданчику, який надасть можливість всім бажаючим безкоштовно займатись футболом, баскетболом, волейболом. Спорт - це здоров'я, це придбання таких рис як впевненність, набуття вольових якостей, навчання дісципліні, самовдосконалення, спілкування та знайомство з новими людьми. Як і попередній проект, цей також є соціально ефективним та бюджетним, втім ознак інноваційності не має.
  3. Проект №10 «СУЧАСНИЙ КАБІНЕТ ГЕОГРАФІЇ ДЛЯ УЧНІВ УКРАЇНСЬКОГО КОЛЕДЖУ ІМ. В. О. СУХОМЛИНСЬКОГО». Поданий Вікторією Уколенко в тематиці «ОСВІТА, ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО» і локалізований в Дніпровському районі міста Києва (вул. Митрополита Шептицького, 5 - А). Очікуване фінансування складає 295 481 грн. Причина виникнення проекту полягає у відсутності в закладі сучасного оснащення кабінету географії. Створення кабінету з таким оснащенням дозволить вивчати географію на високому рівні близько 400 учнями щотижня. Крім того, на його (кабінету) базі можливе утворення географічного зібрання, в якому учні зможуть ділитися досвідом , спілкуватися на географічні теми, тощо. Проект є соціально ефективним та бюджетним.

Слід розуміти, що період подачі проектів для нового сезону тільки розпочався і цікавих ідей надалі буде ще більше. Сім футів вам під кілем, майбутні автори, і хай вам щастить!

Дивіться також