Рашисти використали на Харківщині вогнемети «Буратіно».

Кілька слів про вогнемети «Буратіно», які російські окупанти використали на Харківщині.

«Буратіно» («Солнцепек» це його модифікація) важкий залповий вогнемет з 220-мм боєприпасами на базі Т-72. Термобаричні боєголовки вибухають в два етапи. Спочатку викидають запалювальну суміш у вигляді аерозолю. Потім ця суміш запалюється, створюючи так званий об’ємний вибух. Термобаричні боєприпаси створюють значно більший руйнівний ефект, аніж звичайні. Вони активно використовувались Росією під час війни в Чечні.

Але є й хороша новина. Командир бригади, яка захищає Харків, сказав, що його хлопці знешкодили один «Буратіно» разом із транспортно-заряджальною машиною. 

Попри те, що цю зброю назвали іменем персонажа дитячої казки, вона вражає своїми руйнівними можливостями. Попри невелику дальність стрільби (від 400-600 до 4500 м), залп з такої зброї рівняє з землею все – площа ураження до 40 тисяч квадратних метрів.

Велика маса пакету направляючих труб зі снарядами потребувала шасі значної вантажопідйомності, а порівняно невелика дальність стрільби – високого рівня захисту всієї бойової машини, що в свою чергу зробило машину ще важчою. В результаті маса бойової машини сягає 46 тон.

Пакет з 30 направляючих для некерованих реактивних снарядів змонтований в рухомій частині пускової установки на платформі, що обертається. Всі дії по наведенню установки на ціль, доданню їй необхідного кута піднесення екіпаж із трьох чоловік здійснює, не виходячи з машини, за допомогою прицілу і приводів відстеження.

Вогнеметна система відзначається і високою точністю стрільби. За допомогою лазерного далекоміра відстані до цілі визначаються з точністю до 10 метрів. Ці дані автоматично вводяться в балістичний обчислювач, що розраховує необхідний кут піднесення пускової установки. Калібр снарядів – 220 мм.

Призначена система для виведення з ладу легкоброньованої і автомобільної техніки, спалення та руйнування споруд та будівель, знищення живої сили противника, розташованої на відкритій місцевості і в фортифікаційних спорудах, осколками та ударною хвилею.

Система розроблялась у 1970-х роках в Радянському Союзі. Вперше була випробувана "на ділі" в Афганістані у 1988-89 роках, а згодом у 2000 році у Чечні при штурмі села Комсомольське, після якого село було повністю зруйноване.

У 2012 році після ряду модифікацій вогнеметна система пройшла успішні випробування з новими, більш потужними, термобаричними снарядами. Ці снаряди відносяться до запалювальної зброї, однак прямої заборони міжнародними договорами на них немає.

Новий термобаричний снаряд для ТОС-1 відрізняється збільшеною дальністю стрільби і точністю ураження цілей. Зокрема, у порівнянні зі звичайними снарядами для "Буратіно", новий боєприпас здатний вражати цілі на практично вдвічі більшій дальності ─ шість кілометрів. При цьому потужність снаряда за рахунок збільшення бойової частини зросла на 15-20%. 

Russian invaders once again used "Buratino" ("Pinocchio") in the Kharkiv region

 "Buratino", is a heavy flamethrower system - Russian heavy flamethrower system of multiple missiles fire of 220-mm caliber based on the T-72 tank.

Thermobaric warheads explode in two stages. First, it ejects an inflammatory mixture in the form of an aerosol, then another part explodes, which undermines the aerosol sprayed around. Because of this action, thermobaric ammunitions have a much more powerful destruction force and blast wave.

The same kind of systems Russian troops used in a Second Chechen war.

But there is also a good new. The commander of the brigade which defends Kharkiv has told me that his boys destroyed a “Buratino together with a loader-transport vehicle.