Ми почали проводити реформу Кабміну, яка заощадить багато бюджетних грошей і зробить його ефективнішим.

Зараз в міністерствах є величезна кількість функцій, які дублюються між собою — бухгалтерія, базове ІТ, документообіг та багато іншого. Всього попередньо ми нарахували таких 19 напрямків.

Кожен міністр очолює величезну структуру. І мало не більшість співробітників в них займається не формуванням або реалізацією політик, а підтримуючими функціями.

Чому так відбувається? З одного боку, кожне міністерство зараз є окремою юрособою, і багато атрибутів їм передбачається за законом. З іншого боку, до останнього часу міністри часто намагалися відгородитися одне від одного стінами (в прямому і переносному сенсі), а не працювати, як одна команда — навіть в таких банальних питаннях, як економія на масштабі (economy of scale).

Перша ластівка вже пішла. На цьому тижні ми домовилися з новоствореним Міністерством цифрової трансформації, що вони не будуть набирати людей в два департаменти (кадри та бухгалтерія), а будуть “аутсорсити” ресурси Секретаріату.

Далі буде більше. Я хочу до кінця наступного року централізувати все, що можна, де це не заважатиме ефективній роботі. Причому я впевнений, що у цій централізації є великий потенціал не тільки з міністерствами, а й з іншими органами влади, аж до регіонів.

Само собою, щоб ефективно все централізувати, багато функцій потрібно спростити і перевести в електронну форму (відповідь на питання "А як же ми будемо документи носити?").

Так, дивись, всі міністерства зможуть з'їхатися в одну будівлю на Грушевського, а не займати купу нерухомості по Києву.

Дивіться також

Цифровые трудовые книжки Цифровізація
Вакансії для айтішників Цифровізація