Швейцарські законодавці виступили проти блокування піратських сайтів

Національна рада Швейцарії прийняла поправки, спрямовані на модернізацію закону про авторське право. Законодавці прагнули зробити закон більш відповідним для цифрової епохи.

Зокрема сервіси, на яких розміщуються піратські сайти, мають отримати більш жорстокі покарання у майбутньому.

Що ж стосується користувачів, то вони як і раніше матимуть можливість завантажувати контент безкоштовно для особистого користування.

Крім цього, швейцарські інтернет-провайдери не будуть блокувати доступ до піратських сайтів.

Знаходячись поза юрисдикцією Євросоюзу, Швейцарія досить вільна в прийнятті рішень, а тому не повинна приводити своє законодавство у відповідність до європейського. Тому політика Женеви у сфері авторського права призвела до певного конфлікту з сусідами та викликала критику з боку компаній індустрії розваг, особливо в США.

У 2017 році до законодавства Швейцарії були підготовлені певні пропозиції про внесення поправок в закон про авторське право, правда в них не були повністю враховані скарги Торгового представництва США, зроблені від імені правовласників.

Основна претензія правовласників полягала в тому, що дозвіл на копіювання для особистого користування не може поширюватися на контент, отриманий з нелегальних джерел, тобто на піратські копії фільмів, які розповсюджуються в P2P мережах, таких як BitTorrent.

У Торгового представництва США також були претензії до нинішньої системи відповідальності за сайти і послуги хостингу, які сприяють піратству і приносять прибуток.

Під тиском США національна рада Швейцарії прийняла поправки до закону про авторське право, але навряд це може сподобатися американцям.

  1. По-перше, звичайні громадяни, які скачують захищений авторським правом контент з нелегальних джерел, не будуть криміналізовані. Це означає, що ті, хто скачав останні фільми з торрентів, зможуть продовжувати робити це, не побоюючись репресій. Завантаження ж копій фільмів на трекери завжди була поза законом, і цей аспект не змінився.
  2. По-друге, пропозиція про заборону піратських сайтів було відхилено. На відміну від інших країн Європи, де така практика широко поширена і підтримується законодавством ЄС, інтернет-провайдерам Швейцарії не буде потрібно блокувати «піратські» платформи.

Що стосується хостингу і відповідальності за завантаження «нелегального» контенту на сайти, то відбудуться певні зміни законодавства, але поки неясно, як вони будуть працювати на місцях.

Реформи змусять місцевих хостинг-провайдерів видаляти нелегальний контент зі своїх серверів, але онлайн-сервісам не доведеться примсово перевіряти, чи захищений завантажений контент авторським правом.

Нова правова база «підтримує саморегулювання» для боротьби з піратством на рівні хостингу і не є примусовою.

Хоча продовження авторських прав з 50 до 70 років на музику і фотографії буде вітатися правовласниками, неможливість заборонити скачування піратського контенту для особистого користування буде абсолютно неприйнятно для США і, зокрема, Американської кіноасоціації.