Швеція може стати першою країною без готівки

Через пандемію коронавирусу Швеція може майже повністю відмовитися від обороту готівки, пише Bloomberg. Агентство попереджає, що такі зміни пов'язані з великою кількістю «прихованих ризиків».

Швеція і так демонструє найнижчий у світі показник готівки в обігу, відзначає Bloomberg з посиланням на дані Банку міжнародних розрахунків за 2018 рік (найсвіжіші з доступних). На готівку припадає 1,3% ВВП країни. Для порівняння, в США цей показник тоді становив 8,2%, а в Єврозоні - 10,9%.

Деякі молоді шведи вже не уявляють, як виглядає готівка, зазначив нещодавно глава Центробанку Швеції Стефан Інгвес.

І хоча перехід до цифрових транзакцій пов'язаний з безліччю переваг, можуть виникнути і проблеми, зазначає Bloomberg. Агентство задається питанням про те, що може статися, якщо виникнуть перебої в роботі цифрових мереж, а накопиченої готівки для повернення до старої системи буде недостатньо. Воно також звертає увагу на ризик кібератак. Такі події можуть завдати «набагато більший збиток», ніж старомодні пограбування банків, підкреслює Bloomberg.

Не хочуть «натискати кнопки»

Про те, що Швеції необхідний запас готівки на випадок, якщо «вимкнеться світло», говорить і сам Інгвес. При цьому з проблемою їх дефіциту країна намагається розібратися в умовах пандемії, через яку люди сприймають контакт з грошима як ризик для здоров'я, підкреслює Bloomberg. В результаті готівка зараз менш популярна, ніж будь-коли, і жителі країни, навпаки, вважають за краще максимально використовувати безконтактну оплату.

Шведський онлайн-банк Klarna вказує, що до пандемії його клієнти використовували безконтактну оплату в 63% випадків, а зараз цей показник виріс до 73%. «Люди не хочуть торкатися до монетам або купюр», - заявила Bloomberg менеджер з питань споживачів Klarna Вівека Содербак. Не хочуть вони, за її словами, і «натискати на кнопки», а коронавірус тільки «посилив цей тренд».

Паралельно здає позиції і один з «останніх бастіонів» для готівки, пише Bloomberg. Йдеться про гроші на кишенькові витрати, одержуваних дітьми від батьків. Регулярно такі суми готівкою отримують тільки 16% шведських дітей, показало опитування Sifo в червні.

В свою чергу найбільший банк Швеції Svenska Handelsbanken вже пропонує цифрову скарбничку, за допомогою якої діти можуть управляти своїми фінансами зі смартфона.