Судочинство в умовах військового стану

24 лютого 2022 року в Україні було введено воєнний стан, що значно вплинуло на судочинство в українських судах. На тимчасово окупованих територіях призупинено здійснення правосуддя з метою запобігання загрози життю та здоров’ю суддів та учасників судових процесів.

Але в умовах воєнного стану конституційне право особи на судовий захист не може бути обмежене, оскільки відповідно до статей 10 та 26 Закону «Про правовий режим воєнного стану» функції судів не можуть бути зупинені на період воєнного стану. 

Тож під час воєнного стану суди продовжуватимуть працювати, щоправда з певною специфікою:

Щодо розгляду справ та судових засідань:

Через введення військового становища на території України процесуальні строки під час воєнного стану поступово відновлюються, оскільки чинна ситуація вважається поважною причиною.

Також судам рекомендовано відкладати розгляд справ, в разі, якщо учасник справи не може з’явитися до суду через небезпеку для свого життя та не має змоги подати клопотання про відстрочування розгляду своїх справ або, якщо особа залучена до роботи з об’єктами критичної інфраструктури, проходить службу в лавах ЗСУ чи добровольчих формуваннях.

Судове засідання, у якому розглядається питання про обрання чи продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, відкладатися не може.

Справи нетермінового характеру розглядатимуться лише за письмовою згодою всіх учасників судового процесу.

Крім того, припинено особистий прийом громадян керівництвом суду, обмежено доступ до судових засідань особам, які не пов'язані з судовою справою, обмежено доступ до Єдиного національного реєстру судових рішень та сервісів «Стан справи» та «Список розгляду». Ці нововведення пов’язані з метою забезпечення безпеки учасників судових процесів під час дії воєнного стану. Про дату та час судового засідання можна оперативно дізнатися за номером телефону суду.

Згідно закону: У разі стихійного лиха/військових дій або інших непереборних сил робота суду може бути призупинена.

З інформацією про зміну територіальної підсудності судових справ можна ознайомитися безпосередньо на сайтах судів. Також визначено перелік із 121 суду в різних областях України, територіальна підсудність яких змінена у зв’язку з неможливістю здійснювати правосуддя в період дії воєнного стану.

Верховний Суд України дав рекомендації судам у районах бойових дій: За можливості передавати справи, які розглядаються, до інших судів.

Якщо справу з якихось причин не передано до іншого суду, у разі ухвалення рішення судом першої інстанції справа може бути поновлена ​​відповідно до процесуальних норм;

Для учасників:

З метою уникнення ризику для життя та здоров’я відвідувачів судового засідання, працівників суду, суддів та учасників судового процесу рекомендується не відвідувати залу суду.

Учасники судового процесу мають можливість подати заяви про розгляд справ за їх відсутності, про відкладення справ, та/або розгляд справ у режимі відеоконференції. Такі заяви можуть бути надіслані в електронному вигляді на електронну адресу Суду або через особистий кабінет у системі «Електронний суд», або поштою.