Trust.txt допмагає боротися с дезінформацією

Чудове рішення для боротьби з дезінформацією вигадав журналіст і підприємець — Скотт Йейтс.

Він запропонував використовувати для створення мережі довірчих видань новин... файл.

Цей файл створений за образом та подобою відомого багатьом файлу robot.txt, який вказує пошуковим роботам на можливі для обробки url сайту. Ось як це зазвичай виглядає.

Файл, який пропонує використовувати Скотт Йейтс, має назву trust.txt. І він пояснює все тим же роботам, наскільки видання заслуговує на довіру.

Звичайно, цей файл може поставити будь-хто. Нюанс полягає в тому, щоб отримати схвалення у відповідь від інших видань, які теж встановили цей сайт до себе. Без схвалення файл стає безглуздим.

На сьогодні 93 видання, медіакомпанії та індустріальних асоціацій (включно з Associated Press) вже встановили собі trust.txt.

Як це працює.

Видання створюють сторінку на своєму сайті, на якому є url сайту якоїсь медійної асоціації, в якій видання складається. А ця організація робить сторінку, де перераховує список усіх учасників.

Коли пошуковий робот надходить на сайт організації, він дивиться trust.txt. А коли ходить сайтами новинних видань, звіряє їх адреси з тими, хто вказаний на сайтах тих чи інших медійних організацій.