Турецькі безпілотники Bayraktar TB2 з'явилися на озброєнні Косово

"Ми поповнили арсенал нашої армії безпілотниками Bayraktar TB2, які ми як уряд закупили у Туреччини", – написав прем'єр-міністр Косово Альбін Курті.

Разом із військовим керівництвом Косова він привітав офіцерів, які завершили навчання з використання турецьких безпілотників.

Bayraktar TB2 – ударний дрон, здатний перебувати на середній висоті понад добу, стежачи за ціллю для ураження.

Головне призначення безпілотника – розвідувальні та наглядові місії.

Турецькі дрони вперше зарекомендували себе у шеститижневій війні за Нагірний Карабах у 2020 році, де їх використав Азербайджан. З початком повномасштабного вторгнення Bayraktar TB2 показав свою ефективність і в Україні.

Зацікавленість у Bayraktar у Косові виникла на початку минулого року, особливо з початком повномасштабного вторгнення Росії до України. Наприкінці 2022-го Міністерство оборони Косово уклало контракт із виробником.

Нагадаємо, що ще раніше турецьких безпілотників бажала придбати Сербія. Проте минулого місяця президент Сербії Олександр Вучич заявив у заяві, що його країна не купуватиме безпілотники Bayraktar у Туреччини саме тому, що турецька сторона поставила їх Косово. Натомість Белград вирішив купити китайські безпілотники CH-91, а також тисячу дронів-камікадзе - іранські "Шахеди".