Турецькі куртки для військових за потрійною ціною

"Закуплені Міноборони літні куртки для воїнів перетворились на "зимові" і подорожчали втричі", - журналісти виявили як Міноборони закупило у Туреччині літню форму, але в Україну вона вже приїхала у документах як "зимова форма" і за втричі дорожчою ціною.

В’ячеслав Шаповалов, на думку журналістів, причетний до того, «як 4900 курток загальною вартістю 142 тис. дол. перетворюються на 4900 курток за 421 тис. дол.», «з 29 до 86 дол. за шт.»

а даними видання, яке посилається на «офіцерів із митного фронту України», ця фірма лише у жовтні-грудні ввезла до України з Туреччини 233 тисячі курток на 20 мільйонів доларів і 202 тисячі штанів на 13 мільйонів доларів.

Зимовий одяг, який їхав в Україну за іншим договором, перетинав кордон у Молдові з документами за 27 500 доларів за партію, а кордон в Україні — вже за 367 500 доларів!

Міноборони також утридорога купувало шоломи для бійців. Причому товар, який за документами значився як шоломи PASGT виробництва США з рівнем захисту NIJ ІІІА, виявився шоломами з нижчим рівнем захисту — NIJ 2.

Журналісти мають копію контракту на закупівлю сухпайків минулої весни. Тоді Міноборони замовило у київської фірми ТОВ «Танос Технолоджи» один мільйон вегетаріанських сухпайків із Туреччини на 430 мільйонів гривень. У початковій версії був підігрівач їжі, але він зник, а натомість до складу сухпайка внесли курячий паштет.

Наразі вартість окремих складових у контракті Міноборони невідома. Але відома ціна, за якою «Танос Технолоджи» купувало складові сухпайків у турецької фірми Orta Akdeniz Gumrok Ve Tiracet Bm. Квасоля, боби, булгур, суп і компот разом коштували 181 грн. Таким чином, на курячий паштет, печиво, каву у стіках та одноразовий посуд припадало аж 248 грн. Це дорожче, ніж у магазинах.

Такі ж продукти на початку 2022 року закуповували й інші українські фірми. Наприклад, мережа магазинів «Таврія-В» імпортувала їх із Туреччини майже вдвічі дешевше. Так, квасолю борлотто і боби у мексиканському соусі Yayla ввозили в країну за митною ціною 0,81 дол., або ж 23,73 грн за упаковку. Ціна Міноборони, нагадаємо, становила 43,88 грн/шт. за квасолю та 40,95 грн/шт. за боби.

Журналіст Юрій Ніколов: "Ми показуємо, як у грудні 2022 року (коли вже не було жодної панікі-істєрікі перших місяців вторгнення) з Туреччини до України виїхала вантажівка з одягом для наших воїнів. На старті ця форма важила і коштувала як звичайна літня форма. І називалась вона просто "камуфляжна". А останній документ був вже про "зимовий одяг". І ціна партія була вже не 142 тисячі доларів, а 421 тисячі доларів. Ага, цифірькі дуже інтірєсно перетасувались!
Загальна ж ціна питання з мутацією турецького гамна - півмільярда гривень. Прицьому курточки з поставок для МО - вже на OLX".

Ексзаступник Резнікова В’ячеслав Шаповалов і так знаходиться під вартою через звинувачення в збільшенні цін на продукти та інші «нелетальні» закупівлі міністерства оборони.