В Україні планують запровадити кримінальну відповідальність за поширення інформації щодо переміщення військових і за незаконне використання гуманітарної допомоги.

Народний депутат України Андрій Осадчук на своїй сторінці у ФБ поінформував про результати засідання Комітету з питань правоохоронної діяльності:

"Сьогодні Комітет з питань правоохоронної діяльності остаточно визначився з цілою низкою критичних питань. Із суспільно важливого затвердили:

1. Запровадження кримінальної відповідальності за незаконне використання гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги. Погоджено, що саме продаж таких товарів (предметів) загальною вартістю від 620 000 гривень або інше їх використання з метою отримання прибутку є злочином. У військовий час буде каратися позбавленням волі від п’яти до семи років.

2. Запровадження кримінальної відповідальності за несанкціоноване розповсюдження інформації про направлення, переміщення міжнародної військової допомоги в Україну і переміщення територією України, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших військових формувань України, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану. У воєнний час для тіктокерів за розповсюдження такої інформації – від п’яти до восьми років ув’язнення. Для організованої групи, з корисливих мотивів – від восьми до дванадцяти років ув’язнення.

Взагалі нічого не фотографуйте, що стосується військової техніки. Будьте уважні та обережні, так ми швидше здобудемо Перемогу.

Чекаємо остаточного погодження головами депутатських фракцій і груп та керівництва Парламентом."